• Westfriesgasthuis

Overzicht van het laatste nieuws

Savelberg zet innovatief domotica-concept in om bewegingsvrijheid voor ouderen te vergroten

27 januari 2015

Savelberg –onderdeel van Zorgpartners Midden-Holland– rust haar centrum uit met de merkonafhankelijke zorgdomotica-oplossing Conview Care. Technisch dienstverlener Leertouwer ontving opdracht om Savelberg in Gouda uit te rusten met slimme zorgtechnologie. Smartphones, slimme sensoren en leefcirkels gaan voor een innovatieslag zorgen. Een totaaloplossing die landelijk gezien als vooruitstrevend gezien kan worden. 

Autonomie en bewegingsvrijheid
Directeur Irene Feenstra: “Zo veel mogelijk autonomie en bewegingsvrijheid realiseren, dat is onze visie.” De zorgoplossing Conview Care sluit aan bij deze visie. Het geeft veel meer vrijheid en veiligheid voor onze bewoners.” Dat laatste is het belangrijkste uitgangspunt in dit nieuwe zorgsysteem. Jasper Coppes, themaspecialist zorg & technologie bij Leertouwer legt uit: “Savelberg rusten we uit met leefcirkels waarin bewoners zich vrij kunnen bewegen, op alle verdiepingen én het buitenterrein.” Iedere bewoner krijgt een apart geprogrammeerde ‘tag’. De zorgverlener kan real-time de locatie van iedere bewoner binnen het gebouw opvragen. Samen met de bewoner en familie wordt bepaald welke leefcirkel bij diegene past. Feenstra: “Tot nu toe hadden alle bewoners dezelfde beperkte leefruimte, maar dankzij deze nieuwe techniek krijgen zij vrijheid om zich door het hele gebouw te bewegen. Is het tijd voor de medicijnen van een bewoner, dan kunnen we zien hij of zij zich bijvoorbeeld in het restaurant bevindt.”

Merkonafhankelijk en flexibel
Het systeem bestaat uit speciaal ontwikkelde software van Leertouwer. Hierin zijn verschillende systemen en merken in één oplossing geïntegreerd. Belangrijke schakel hierin is het IQmessenger-platform. “Met deze oplossing zijn nieuwe innovaties eenvoudig toe te voegen. Wij zetten hoog in op merkonafhankelijke technologie. Hierdoor gaat de regie terug naar de zorgorganisatie. Het zorgproces en de kwaliteit van leven de bewoner staan weer centraal.”, zegt Jasper Coppes, themaspecialist zorg & technologie bij Leertouwer.

Fixatievrije zorginstelling
Savelberg is een verpleeghuis in Gouda voor mensen met dementie in verschillende fases. Het verpleeghuis zet zich in voor een veilige en aangename leefomgeving, waarin cliënten zo veel mogelijk zichzelf kunnen zijn en zich vrij kunnen bewegen. Savelberg is al ruim twee jaar actief om de balans tussen vrijheid en veiligheid voor haar cliënten optimaal te benutten. Dit beleid heeft geresulteerd in het behalen van het Waarborgzegel Fixatievrije zorginstelling met twee sterren. Dit waarborgzegel is toegekend door de Innovatiekring Dementie. Savelberg is hiermee de eerste binnen de regio Midden-Holland.

Nieuwsarchief

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele update.


Bezoek ons

Pieter Zeemanweg 57
3316 GZ Dordrecht
Nederland

Neem contact op

Telefoon 088 - 20 22 333
E-mail info@iqmessenger.com

Volg ons