• Westfriesgasthuis

Overzicht van het laatste nieuws

IQ Messenger gebruikers klaar voor nieuwe wetgeving

Datalekken worden vaak nog niet opgemerkt. Om (zorg)organisaties bewuster om te laten gaan met data (specifiek persoonsgegevens) en de kans op verlies te minimaliseren zijn ze vanaf 1 januari 2016 verplicht om inbreuken op de beveiliging te melden als die leiden tot onder andere diefstal, verlies of misbruik van persoonsgegevens. Er komen nieuwe en strengere privacy-regels.

Ook kunnen er boetes worden opgelegd die oplopen tot 100 miljoen euro als organisaties niet voldoen. Als zorginstellingen niet voldoen aan deze strenge regels dan kunnen zij in het ergste geval hun toelating verliezen. Dat betekent dat een zorginstelling dan geen zorg meer mag bieden die bijvoorbeeld voor vergoeding op grond van de Zorgverzekeringswet of de Wet Langdurige Zorg in aanmerking komt.

Zorginstellingen in Nederland zijn grootverwerkers van privacygevoelige gegevens, maar de meerderheid geeft aan niet bekend te zijn met relevante (nieuwe) wet- en regelgeving.

Meldplicht datalekken
Wanneer er sprake is van een datalek en persoonsgegevens in handen vallen van een derde partij die geen toegang tot die informatie zou moeten hebben, dan moet dat volgens de meldplicht datalekken direct gemeld worden aan het College bescherming persoonsgegevens (CBP). Het kabinet heeft deze meldplicht recent verder aangescherpt, met name door het CBP de bevoegdheid te geven aanzienlijk hogere boetes te kunnen opleggen. Dit kan oplopen tot 810.000 euro of, als dat niet passend is, 10 procent van de jaaromzet.

De Wet meldplicht datalekken heeft een directe werking. Dit betekent dat er geen overgangsperiode geldt en organisaties en overheidsinstanties vanaf 1 januari 2016 aan de wet moeten voldoen, zonder uitzonderingen.

IQ Messenger klaar voor nieuwe wet
IQ Messenger heeft zich goed voorbereid op de nieuwe wetgeving. Met de IQ Secure Messenger app biedt IQ Messenger de enige app die zorgalarmering combineert met veilige chat, beeldbellen en persoonlijke alarmering. IQ Messenger is de enige leverancier die deze app specifiek heeft gebouwd voor gebruik binnen de zorg.

IQ Messenger is in augustus officieel gecertificeerd voor de ISO 27001 en NEN 7510. Begin dit jaar behaalde IQ Messenger een CE MDD Medical Class certificering welke vereist is bij gebruik medische alarmering. Dit bewijst dat IQ Messenger aan de hoogste standaarden voldoet en inhoud geeft aan de wettelijke verplichtingen ten aanzien van privacy en informatiebeveiliging, voorziet in harde vereisten van adviseurs en zorgorganisaties hieromtrent en een veilige werking van haar systemen waarborgt.

Nieuwsarchief

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele update.


Bezoek ons

Pieter Zeemanweg 57
3316 GZ Dordrecht
Nederland

Neem contact op

Telefoon 088 - 20 22 333
E-mail info@iqmessenger.com

Volg ons