• Westfriesgasthuis

Overzicht van het laatste nieuws

Autoriteit stuurt brief over privacyschending zorg

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een open brief gestuurd aan de ziekenhuizen en andere zorginstellingen in Nederland met de oproep waakzaam te zijn over privacyschending. De instellingen laten te veel medewerkers hele patiëntendossiers inzien en controleren misbruik onvoldoende, blijkt uit onderzoek van dit voormalige College Bescherming Persoonsgegevens.

privacyschending zorgVorige week werd bekend dat de privacywaakhond en de VVD-Kamerfractie kritische vragen stelden over het delen van patiëntenuitslagen van laboratorium Certe met de ziekenhuizen in Noord-Nederland. Een ziekenhuis, het Martini, en Certe lieten in een reactie weten dat de bescherming van persoonsgegevens bij hun veilig is.

De Autoriteit Persoonsgegevens laat nu in de brief aan alle zorginstellingen weten dat er sinds 2012 bij negen zorginstellingen onderzoek is gedaan. De conclusie was dat de Wet bescherming persoonsgegevens niet goed genoeg werd nageleefd. In elektronische dossiers wordt nog onvoldoende gebruik gemaakt van de mogelijkheid delen van het dossier af te schermen voor medewerkers die daarover niets hoeven te weten. Ook wordt er te weinig gecontroleerd wat medewerkers allemaal bekijken en worden er weinig straffen opgelegd als mensen de regels overtreden, stelt de Autoriteit.

Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele update.


Bezoek ons

Pieter Zeemanweg 57
3316 GZ Dordrecht
Nederland

Neem contact op

Telefoon 088 - 20 22 333
E-mail info@iqmessenger.com

Volg ons