• Westfriesgasthuis

Overzicht van het laatste nieuws

Verpleegkundigen te weinig betrokken bij automatisering

31 december 2013

Verpleegkundigen moeten meer invloed krijgen bij de automatisering van de zorg. ‘We horen nog te vaak dat verpleegkundigen geconfronteerd worden met automatisering in plaats van dat zij actief betrokken worden bij het opstellen van een programma van eisen, de selectie, het onderhoud of de doorontwikkeling van een elektronisch verpleegkundig dossier (evd).'

Met deze conclusie komt V&VN Verpleegkundige en Zorginformatica (VZI) op basis van een enquête onder 150 verpleegkundigen. 90 procent van de respondenten werkt zelf met een evd.

Over het algemeen vinden verpleegkundigen het evd voor verbetering vatbaar. De dossiers zijn vooral registratief van aard en ondersteunen het verpleegkundig proces te weinig. Belangrijke verantwoordingsinformatie zoals kwaliteitsmetingen maken vaak nog geen onderdeel uit van het dossier. Ook is voor verpleegkundigen niet altijd duidelijk welke applicaties onder het evd vallen. 40 procent van de verpleegkundigen vindt dat werken met het evd tijd bespaart, 30 procent denkt dat het evd juist meer tijd kost.

De verpleegkundigen zien ook voordelen. Zo zijn de digitale documenten beter leesbaar de dan papieren dossiers. En zij vinden het multidisciplinaire gebruik waardevol.

Meer invloed
V&VN VZI wil graag dat verpleegkundigen meer invloed krijgen op het evd. 'Dat is niet alleen een taak van de softwareleveranciers, maar ook van de beroepsgroep zelf. V&VN zal ondersteuning moeten bieden om dit voor elkaar te krijgen. De VZI zal zich inspannen om met een eenduidige eisenlijst te komen.'

Bron: Zorgvisie.nl

Nieuwsarchief

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele update.


Bezoek ons

Pieter Zeemanweg 57
3316 GZ Dordrecht
Nederland

Neem contact op

Telefoon 088 - 20 22 333
E-mail info@iqmessenger.com

Volg ons