IQ Messenger onderdeel van Living Lab in Enschede

17 november 2014

"Sinds 1 november beschikken we over een Living Lab van de Twentse Zorg Academie,” zegt Lilian Geven, directeur MBO College Zorg & Welzijn van het ROC van Twente. Zij was in 2012 een van de initiatiefnemers van dit project. “Het was al lang duidelijk dat het werk van de zorgmedewerkers, die wij als ROC afleveren, drastisch verandert. Zorg gaat er anders uitzien en zal steeds meer bij de cliënt aan huis worden geleverd. Parallel daaraan groeit het aantal nieuwe technische en andere hulpmiddelen. Onze studenten moeten daarmee kunnen oefenen, zodat ze klaar zijn om er in de praktijk mee te werken als ze de arbeidsmarkt op gaan.”

Een levensecht appartement
“Om dat mogelijk te maken hebben we in onze vestiging aan de Wethouder Beversstraat in Enschede een appartement ingericht. Compleet met een keuken, was- en douchemogelijkheden en de meest geavanceerde technologische snufjes. Denk daarbij aan nieuwe mogelijkheden om cliënten veilig te tillen en te verplaatsen, maar ook aan camera’s, sensoren en mogelijkheden om cliënten op afstand te begeleiden en te ondersteunen via een alarmcentrale. De ruimte, in totaal 320 m2, beschikt over een instructielokaal en daarnaast een ervaringslokaal waar bewoners en studenten kunnen oefenen en zich vertrouwd maken met al die nieuwe spullen. Veel beter dan op school zullen studenten in het Living Lab hun praktijkopdrachten kunnen uitvoeren. Zij krijgen naast hun diploma ook een Verklaring Techniek.”

Het is een partnerproject
“Dit alles kon natuurlijk alleen tot stand komen met de medewerking van een groot aantal partners. Livio, Loohuis communicatie en beveiligingen B.V., Loohuis Installatietechnieken B.V., Roessingh Research and Development en de gemeente Enschede. Zij hebben niet alleen meegedacht over de ontwikkeling van het Living Lab. Zij werken ook mee aan de realisatie. Net als tal van andere leveranciers van technische hulpmiddelen. Voor hen is het een prachtige kans om hun producten daar te laten testen en evalueren.”

Voortdurend verbeteren
“Uiteindelijk willen we naar een situatie groeien waarin onze studenten niveau 2 t/m 4, medewerkers en bewoners van zorginstellingen, vrijwilligers en mantelzorgers daar naar hartelust kunnen experimenteren met de nieuwe technieken en de meest geavanceerde technologieën. Zodat het ROC op haar beurt hun ervaringen kan gebruiken om het Living Lab te optimaliseren.”

Bron: ROC van Twente