VPT concept Norschoten waarin daadwerkelijke merkonafhankelijkheid de bouwsteen is

3 april 2015

Estea en Leertouwer organiseerden op donderdag 2 april een uniek seminar waarin kennisdeling over zorg, vastgoed en technologie centraal stond. Willemien Schep, hoofd Zorg en Welzijn bij Norschoten, haakte hierop in vanuit de praktijk als zorgprofessional. Zij vertelde over haar keuze voor een nieuwe vastgoedstrategie en de daarbij gekozen technologie en gaf een presentatie over het VPT concept waarin daadwerkelijke merkonafhankelijkheid de bouwsteen is.

Als één van de eerste instellingen in Nederland biedt Norschoten naast zorg en behandeling in het verpleeghuis, nu ook zorg en behandeling in de vorm van het Volledig Pakket Thuis (VPT). Norschoten gaat daarmee scheiden van wonen en zorg aanbieden.

Zorg volgens VPT concept houdt in dat het appartement wordt gehuurd en de zorg en begeleiding door Norschoten wordt gegeven. Naast het eigen appartement is er een gezamenlijke huiskamer waar de maaltijden worden bereid en genoten. In het appartement is de nieuwste domotica geïnstalleerd, de smart sensor registreert geluid en beeld en zorgt dat de zorgverlener gewaarschuwd op een smartphone wanneer er alarm wordt gemaakt.

Met de smartphone kan de medewerker op afstand een spreek-, kijk- en luisterverbinding tot stand brengen, om zo te beslissen welke actie nodig is. Zo is er uit-bed-detectie, geluidsbewaking en kamer-verlaat-detectie. Overdag, maar zeker ook in de nacht, hoeven zorgverleners geen rondes meer te lopen. Daardoor hebben de bewoners een betere nachtrust en meer privacy. Bovendien spaart het in de nacht zorgverleners uit, capaciteit die overdag extra kan worden ingezet.