9 juli 2015

Gisteren werd binnen verschillende Nederlandse media bericht over een zorgwekkende ontwikkeling: artsen wisselen patientgegevens uit via WhatsApp. Handig en snel is het zeker, maar niet veilig! Niemand weet waar de informatie, die in de app wordt gedeeld, belandt.

Zorgorganisaties hebben er geen grip op. En dat is juist zo belangrijk, want medische gegevens van een cliënt mogen niet zomaar over een publiek netwerk gedeeld worden. Onder andere Europese regelgeving bepaalt dit en ook de NEN 7510 komt hierbij om de hoek kijken.

Wanneer een zorgorganisatie hier niet aan voldoet en dus de regels overtreedt, kunnen de boetes per incident oplopen tot in de duizenden euro’s. Een boete is één ding, maar ook de contracten die de zorgorganisatie heeft met het zorgkantoor komen in gevaar.


'ARTSEN WISSELEN PATIENTGEGEVENS UIT VIA WHATSAPP'

In veel ziekenhuizen wisselen artsen informatie over patiënten uit via WhatsApp. Dat zeggen medici met diverse specialismes en uit verschillende ziekenhuizen tegen NRC Q. 

Medisch specialisten gebruiken de berichten-app bijvoorbeeld voor het versturen van foto’s van aandoeningen of om aan collega's op afstand om hulp te vragen bij een acute diagnose. Maar WhatsApp heeft in het verleden allerlei privacy- en beveiligingsproblemen gehad. Ook slaat de app foto’s vaak automatisch op de smartphone op, waardoor die ook in andere cloud-opslagdiensten terecht kunnen komen. Privé-informatie van patiënten raakt zo gemakkelijk ongemerkt verspreid.

Bron: Skipr


IQ Secure MessengerWhatsApp voor de zorg: IQ Secure Messenger

IQ Messenger heeft een WhatsApp-versie speciaal voor de zorg geïntroduceert: de IQ Secure Messenger.

Communicatie tussen cliënten en professional nu eenvoudig en veilig met chats accepteren, afwijzen, escaleren of met prioriteit versturen en delen van foto’s, video’s, bestanden en locatie. Instant messaging en kritische alarmering en notificatie nu samen in één app, vanuit uw eigen IT omgeving.

De app heeft een volledige ondersteuning van alle merkintegraties en applicaties op het IQ Messenger platform (80+ systemen). Als eigenaar van de app heeft u volledige controle over actieve messaging (ringtone, volume, priority class, icons, priority colours).

IQ Secure Messenger draait op Android en iOS telefoon en tablet en is ontwikkeld conform NEN7510 en ISO 27001.

Bekijk alle specificaties van IQ Secure Messenger »

Eenvoudige en veilige communicatie

Deze nieuwe, speciale zorg-app werkt net zo gemakkelijk als WhatsApp, maar voldoet aan de geldende wet- en regelgeving. De app faciliteert zorgmedewerkers in het veilig en snel communiceren met collega’s en andere specialisten in de zorg. Ook samenwerken en zorgtaken afstemmen met een mantelzorger behoren tot de mogelijkheden.

Natuurlijk heeft deze zorgapp verder dezelfde functionaliteiten als WhatsApp. Zo kun je snel foto’s en je locatie delen, of iemand bellen en krijg je een leesbevestiging als je een bericht verstuurt.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? Neem contact op »