Zorgdomotica in Savelberg

Savelberg –onderdeel van Zorgpartners Midden-Holland– heeft haar centrum uitgerust met de merkonafhankelijke zorgdomotica-oplossing Conview Care. Smartphones, slimme sensoren en leefcirkels zorgen voor een innovatieslag. Een totaaloplossing die landelijk gezien als vooruitstrevend gezien wordt. 

Fixatievrije zorginstelling
Savelberg is een verpleeghuis in Gouda voor mensen met dementie in verschillende fases. Het verpleeghuis zet zich in voor een veilige en aangename leefomgeving, waarin cliënten zo veel mogelijk zichzelf kunnen zijn en zich vrij kunnen bewegen. Savelberg is al ruim twee jaar actief om de balans tussen vrijheid en veiligheid voor haar cliënten optimaal te benutten. Dit beleid heeft geresulteerd in het behalen van het Waarborgzegel Fixatievrije zorginstelling met twee sterren. Dit waarborgzegel is toegekend door de Innovatiekring Dementie. Savelberg is hiermee de eerste binnen de regio Midden-Holland.

Autonomie en bewegingsvrijheid
Directeur Irene Feenstra: “Zo veel mogelijk autonomie en bewegingsvrijheid realiseren, dat is onze visie.” De door ons gekozen zorgdomotica oplossing sluit aan bij deze visie. Het geeft veel meer vrijheid en veiligheid voor onze bewoners.” Dat laatste is het belangrijkste uitgangspunt in dit nieuwe zorgsysteem. 

Technisch dienstverlener Leertouwer ontving opdracht om Savelberg te voorzien van slimme zorgtechnologie. Savelberg wordt uitgerust met leefcirkels waarin bewoners zich vrij kunnen bewegen, op alle verdiepingen én het buitenterrein.” Iedere bewoner krijgt een apart geprogrammeerde ‘tag’. 

De zorgverlener kan real-time de locatie van iedere bewoner binnen het gebouw opvragen. Samen met de bewoner en familie wordt bepaald welke leefcirkel bij diegene past. Feenstra: “Tot nu toe hadden alle bewoners dezelfde beperkte leefruimte, maar dankzij deze nieuwe techniek krijgen zij vrijheid om zich door het hele gebouw te bewegen. Is het tijd voor de medicijnen van een bewoner, dan kunnen we zien hij of zij zich bijvoorbeeld in het restaurant bevindt.”