IQ Secure Messenger veilig alternatief voor medisch gebruik WhatsApp

De gratis berichtenapp WhatsApp mag niet gebruikt worden voor het versturen van medische gegevens door artsen en verpleegkundigen. WhatsApp voldoet niet aan de norm voor het delen van medische gegevens. Dat stelt de Autoriteit Persoonsgegevens dinsdag tegenover het televisieprogramma EenVandaag. Medici moeten daarom op zoek naar alternatieve methoden om snel informatie met elkaar te delen.

Uit onderzoek van artsenfederatie KNMG blijken vier van de tien artsen WhatsApp te gebruiken voor het werk. In de uitzending spreken twee artsen over het nut van WhatsApp tijdens hun werk. Ze delen foto’s, filmpjes en medische informatie met collega’s. Door het snel onderling uitwisselen van informatie wordt de zorg beter, vinden zij.

Bron: EenVandaag

Privacy- en beveiligingsproblemen
WhatsApp is eigendom van Facebook en heeft in het verleden diverse privacy- en beveiligingsproblemen gehad. Ook slaat de app standaard foto’s op de smartphone van de gebruiker op. Die foto’s worden op hun beurt weer door allerlei clouddiensten automatisch bewaard, waardoor het makkelijk kan gebeuren dat foto’s een eigen leven leiden.

Foto’s en andere privacygevoelige informatie
Deze zaak kwam aan het rollen naar aanleiding van een artikel in NRC vorig jaar waaruit bleek dat veel artsen het gratis berichtenprogramma gebruiken voor het onderling delen van informatie over patiënten, in sommige gevallen ook foto’s en andere privacygevoelige informatie. Dat doen ze vaak voor overleg met collega’s op afstand.

Artsenfederatie KNMG liet naar aanleiding daarvan in november onderzoek uitvoeren om de omvang van het probleem vast te stellen. Daaruit bleek dat vier op de tien artsen WhatsApp gebruiken voor het werk. Destijds wilde de Autoriteit Persoonsgegevens (toen nog het College Bescherming Persoonsgegevens) nog geen hard oordeel vellen over WhatsApp-gebruik door artsen. Dit is de eerste keer dat de privacytoezichthouder zich zo expliciet uitspreekt.

Bronnen: NRC.nl en SKIPR

Veilig alternatief
IQ Messenger biedt met IQ Secure Messenger een veilige berichtenapp. IQ Secure Messenger draait vanuit uw eigen IT omgeving of de cloud en is zowel aan de server als aan de toestel zijde beveiligd. IQ Messenger is NEN7510, ISO27001 en CE Medical Class gecertificeerd.