Zorgdomotica, dit is hoe het werkt.

Wat is zorgdomotica?

Domotica is de verzamelnaam voor apparaten en technologische toepassingen waarmee een woning of gebouw wordt geautomatiseerd. Zorgdomotica is het inzetten van technologische toepassingen in de woning die het leven van cliënten comfortabeler en veiliger maakt, waardoor zij langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Voorbeelden van zorgdomotica zijn: pols- of halszenders, (slimme) sensoren, zorgtoestellen, slimme pleisters, thuismeetapplicaties, beeldzorg applicaties en medicijndispensers.

Toepassingen/voorbeelden zorgdomotica

Zorgdomotica wordt vooral toegepast in de ouderenzorg, thuiszorg (zorg op afstand) en gehandicaptenzorg. Hieronder een aantal voorbeelden van toepassingen:

 1. Personenalarmering door middel van een pols- of halszender
  Pols- of halszenders zijn draagbare alarmknoppen voor cliënten, die om de pols of nek wordt gedragen. Indien een cliënt plotseling onwel wordt of valt en niet meer kunt opstaan, kan met één druk op de knop alarm worden geslagen. Dit alarm komt dan direct bij een zorgcentrale, mantelzorger of verpleegkundige terecht. Deze vorm van personenalarmering vergroot de veiligheid van cliënten in het dagelijks leven; zij zijn met één druk op de knop altijd verzekerd van hulp.
 2. Beeldzorg met een beeldzorg applicatie
  De cliënt kan daarmee op afstand via een beeldbelverbinding communiceren met een zorgverlener. Ook kunnen zij via deze beeldzorgapplicatie in contact blijven met familie en vrienden of kunnen ze app’s opstarten.
 3. Slimme pleisters voor monitoring op afstand
  Slimme pleisters worden ingezet om cliënten continu te monitoren om zeker te weten dat alles goed met ze gaat. Wanneer het minder goed gaat en om een acute opname te voorkomen kan een signaal naar een specialist, meldkamer of verpleegkundige verstuurd worden zodat vervolgens de situatie direct gecontroleerd kan worden.
 4. Slimme medicatie uitgifte met een medicijndispenser
  Op het juiste tijdstip wordt de medicatie uitgereikt in een zakje. De cliënt moet door middel van een druk op een knop op het apparaat bevestigen dat het zakje met medicatie uit het bakje van de medicijndispenser is gehaald. Hiermee kan op afstand door de verpleegkundige gecontroleerd worden of de medicatie inderdaad uit het bakje is gehaald.
 5. Epilepsiedetectie
  De Nightwatch epilepsie detector wordt gedragen om de bovenarm van de cliënt. Hij detecteert direct epileptische aanvallen door het nauwlettend meten van de hartslag en beweging van de cliënt. Dit zorgt voor meer veiligheid voor de cliënt tijdens de slaap én betere zorg door meer inzicht in aanvalspatronen. IQ Messenger heeft een verrijkte integratie met de Nightwatch wat betekent dat slimme alarmmeldingen waarin precies staat wat er aan de hand is naar de verpleegkundige kunnen worden gestuurd, inclusief camerabeeld of URL/app link.

Zorgdomotica is het inzetten van technologische toepassingen in de woning die het leven van cliënten comfortabeler en veiliger maakt, waardoor zij langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

Integraties zorgdomotica

IQ Messenger is een merkonafhankelijke message broker die meldingen van systemen uitstuurt naar ieder gewenst (smart) device (any-to-any). Geen verkoop van apparatuur, maar een platform die bestaande en nieuwe systemen combineert los van merk. IQ Messenger is medisch klasse IIb gecertificeerd, beschikt over een volledige ketenbewaking en heeft een gegarandeerde uptime van 99,99%. Professionals werken met onze software doeltreffender en zonder het risico van vendor lock-in en alarmmoeheid. Het resultaat? Een efficiënter werkproces voor de zorgprofessionals en betere zorg voor cliënten of patiënten.

IQ Messenger integreert o.a. deze zorgdomotica systemen:

Pols- of halszenders: Zintouch, Kadex, SafetyTracer.
Slimme sensoren: Cathexis, Aivex, Mobotix, SmarterVision, KNX, Sensara, DAZA Opticare, Dutch Domotics, Axis, Ascom, Kadex, Kepler & Robin.
Zorgtoestellen: Cosi, Tunstall, Neat, Meitrack, SST Condigi, Verklizan & CareTech.
Slimme pleisters: Sensium, Philips biosensor & Vitalerter
Thuismeetapplicaties: Luscii
Beeldzorg applicaties: Compaan
Medicijndispensers: Medido
Epilepsiedetectie: Nightwatch

Request a demo

Start met IQ Messenger.
Optimaliseer alarm management

Vraag een demo aan

Houd me op de hoogte

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws en updates in je mailbox

Meld mij aan