Zorgalarmering (personenalarmering)
Meer veiligheid voor cliënten; met één druk op de knop direct contact met een verpleegkundige, mantelzorger of zorgcentrale.

Altijd directe hulp binnen handbereik
Zorgalarmering, ook wel bekend als personenalarmering, is een essentieel hulpmiddel om de veiligheid van cliënten te waarborgen. Met één druk op de knop kunnen cliënten bij een noodsituatie direct in contact komen met een zorgcentrale, mantelzorger of verpleegkundige. Het IQ Messenger platform zorgt ervoor dat hulp altijd binnen handbereik is, zonder dat de cliënt zich zorgen hoeft te maken over hoe deze hulp te bereiken.
De alarmering gebeurt via een zender die de cliënt om de hals of pols draagt of door passieve (AI) slimme sensoren. In geval van nood kan de cliënt met de alarmknop direct een oproep doen voor hulp.

Waarom is zorgalarmering zo belangrijk?
Zorgalarmering biedt cliënten een gevoel van veiligheid, wetende dat ze 24 uur per dag, 7 dagen per week, toegang hebben tot hulp wanneer dat nodig is. Het is vooral van groot belang voor cliënten die bang zijn om in een noodsituatie geen hulp te kunnen inschakelen, of voor wie een geruststellend gevoel van veiligheid en zelfstandigheid belangrijk is.
Neem bijvoorbeeld ouderen die zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. Zij lopen het risico om te vallen of plotseling gezondheidsklachten te ervaren, zoals ademhalingsproblemen. Dankzij zorgalarmering kunnen zij in dergelijke situaties direct hulp inroepen, wat niet alleen hun veiligheid vergroot, maar ook hun zelfstandigheid bevordert. Voor cliënten in de Care zorgt dit systeem ervoor dat zij comfortabeler en zelfstandiger kunnen wonen, met de zekerheid dat hulp altijd dichtbij is.

Actieve en passieve zorgalarmering
Zorgalarmering kan zowel actief als passief functioneren.
- Actieve alarmering betekent dat de cliënt zelf het alarm activeert, bijvoorbeeld door op een knop te drukken of aan een koord te trekken.
- Passieve alarmering gebeurt automatisch. Het systeem detecteert dan veranderingen, zoals geen beweging in een kamer, in- en uit bed melding, harde geluiden of wanneer een cliënt onverwachts zijn kamer verlaat.
Ook zorgprofessionals kunnen een alarm activeren, bijvoorbeeld via een persoonsalarm op een smartphone of een polsdrukknop. Bij passieve alarmering voor zorgverleners kan een alarm worden geactiveerd als iemand valt (man-down functie) of als er binnen een bepaalde tijd geen aanwezigheidsmelding is gemaakt.

Verschillende toepassingen van zorgalarmering
Zorgalarmering kan in diverse zorgomgevingen worden ingezet, zowel in intramurale als extramurale zorg. Denk hierbij aan ouderenzorg, gehandicaptenzorg, GGZ, revalidatie en thuiszorg. Er zijn verschillende vormen beschikbaar, elk geschikt voor een andere situatie:
1. Zorgtoestel of zorgtelefoon. Dit is een vast toestel dat meestal centraal in huis wordt geplaatst, bijvoorbeeld in de woonkamer of keuken. Door op de alarmknop op het toestel te drukken, kan een cliënt direct een noodoproep doen. De spreek-luisterverbinding stelt de cliënt in staat om direct met een zorgverlener te communiceren. Dit systeem is vooral effectief voor cliënten die zich voornamelijk in één ruimte bevinden en wordt vaak extramuraal gebruikt.
2. Pols- of halszender. Dit is een draadloos zorgalarmsysteem waarbij de cliënt een zender om de pols of hals draagt. Door op de alarmknop te drukken, kan een noodoproep worden gedaan. In sommige gevallen is locatiebepaling mogelijk, waardoor zorgverleners precies kunnen zien waar de cliënt zich bevindt. Dit is bijvoorbeeld handig voor cliënten, die extra snel hulp nodig kunnen hebben.
3. Trekkoord of trekschakelaar. Dit is een vast systeem, vaak geïnstalleerd in ruimtes zoals toiletten. De cliënt kan aan een koord trekken om een alarm te activeren in geval van nood.
Bent u benieuwd hoe onze zorgalarmeringsystemen in de praktijk werken? De slimme sensor was te zien tijdens het NOS nieuws.
Vraag een demo aan
Bekijk wat IQ Messenger te bieden heeft als merkonafhankelijke message broker voor kritische alarmering. Meld je aan voor een live demo!
Tijdens de online demo van een half uur geven we je een tour door onze alarmeringssoftware. We laten zien wat onze software te bieden heeft en beantwoorden al je vragen. Wil je een incompany demo aanvragen? Dat kan ook, vermeld dit dan in het bericht.
Ja, ik meld mij aan voor een (online) demo

Innovatieve oplossingen met IQ Messenger
IQ Messenger biedt zorginstellingen moderne oplossingen op het gebied van zorgalarmering. Of het nu gaat om een vast zorgtoestel, draadloze pols- of halszenders, of systemen met passieve detectie: wij denken mee en leveren de juiste technologie op maat. Met ons merkonafhankelijke platform kunnen we zorgalarmeringssystemen koppelen aan jouw bestaande zorgprocessen, zodat cliënten en zorgprofessionals altijd verzekerd zijn van een oplossing die werkt ongeacht merk of type van het systeem.
IQ Messenger integraties:
Start met IQ Messenger.
Optimaliseer alarm management
Houd me op de hoogte
Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws en updates in je mailbox
Meld mij aan