Zorgalarmering (personenalarmering)

Meer veiligheid voor cliënten; met één druk op de knop direct contact met een verpleegkundige, mantelzorger of zorgcentrale.

Wat is zorgalarmering?

Zorgalarmering, ook wel personenalarmering of zorgalarm genoemd, is een systeem waarbij je bij een noodsituatie met één druk op de knop in contact staat met een zorgcentrale, mantelzorger of verpleegkundige voor hulp. De oplossing bestaat uit een zender die wordt gedragen om de hals of als armband om de pols. Via de alarmknop kan je direct hulp van anderen oproepen als dit noodzakelijk is.

Wanneer is zorgalarmering van belang?

Zorgalarmering is van belang om de veiligheid en het gevoel van veiligheid van cliënten te waarborgen omdat zij 24/7 verzekerd zijn van zorg indien dat nodig is. Mocht zich een noodsituatie voordoen, dan moeten cliënten te allen tijde toegang hebben tot hulp en de mogelijkheid om direct een verpleegkundige of mantelzorger op te kunnen roepen.

Het is geschikt voor cliënten die bang zijn om geen hulp te kunnen inschakelen als hem of haar wat overkomt of zich gewoonweg veiliger en zelfstandiger willen voelen. Ouderen die zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen, kunnen bijvoorbeeld vallen of onverwachts last krijgen van klachten zoals benauwdheid. De mogelijkheid om in deze situaties alarm te kunnen slaan geeft een veilig gevoel. Hetzelfde geldt voor cliënten in de gehandicaptenzorg die met deze oplossing (meer) zelfstandig en comfortabel kunnen wonen.

Actieve en passieve alarmeringen

Alarmeringen kunnen bestaan uit actieve alarmeringen en passieve alarmeringen.

 • Bij actieve alarmering activeert de cliënt daadwerkelijk een alarm door bijvoorbeeld een knop in te drukken of aan een koord te trekken.
 • Bij passieve alarmering geeft het “systeem” automatisch een alarm, omdat deze een verandering ziet. Denk hierbij aan wel/geen beweging in een kamer, hard geluid op een kamer of een cliënt die zijn kamer verlaat.

Voor de zorgprofessional geldt hetzelfde; deze kan actief alarmeren (persoonsalarm) via een “extra” knop op de smartphone of een polsdrukknop en kan passief alarmeren bij vallen (man-down) of als er niet binnen een bepaalde tijd een aanwezigheidsmelding is gemaakt.

zorgalarmering

Toepassingen zorgalarmering

Zorgalarmering wordt toegepast voor zowel intramurale als extramurale zorg. Je hebt ze in verschillende vormen:

1. Zorgtoestel/zorgtelefoon. Dit is een vast aangesloten toestel. Cliënten kunnen dan een alarm triggeren door op de alarmknop op het toestel te drukken. Vervolgens kan een spreek-luisterverbinding opgezet worden. Cliënten kunnen dan alleen alarmeren en spreken met de ontvanger wanneer zij in de buurt van het toestel zijn. Dit toestel wordt in huis geplaatst bij voorkeur op een plek die het meest centraal ligt en waar de cliënt veel tijd besteedt (bijvoorbeeld de woonkamer of keuken).

2. Pols-/halszender. Draadloze vorm van zorgalarmering. Het personenalarm kan getriggerd worden middels de alarmknop die de cliënt om de pols of hals draagt. Hierbij is ook locatiebepaling mogelijk zodat men precies weet waar de cliënt zich bevindt. Een voorbeeld hiervan is een epilepsie armband.

3. Trekkoord/trekschakelaar. De trekschakelaar is een kastje aan de muur met een trekkoord eraan. Deze zijn veelal bestemd voor noodoproepen in toiletten.

Bent u benieuwd hoe onze zorgalarmeringsystemen in de praktijk werken? De slimme sensor was te zien tijdens het NOS nieuws.

 

Vraag een demo aan

Bekijk wat IQ Messenger te bieden heeft als merkonafhankelijke message broker voor kritische alarmering. Meld je aan voor een live demo!

Tijdens de online demo van een half uur geven we je een tour door onze alarmeringssoftware. We laten zien wat onze software te bieden heeft en beantwoorden al je vragen. Wil je een incompany demo aanvragen? Dat kan ook, vermeld dit dan in het bericht.

Demo aanvragen

Ja, ik meld mij aan voor een (online) demo

  Applicaties/integraties van zorgalarmering

  IQ Messenger is een merkonafhankelijke message broker die meldingen van systemen uitstuurt naar ieder gewenst (smart) device (any-to-any). Geen verkoop van apparatuur, maar een platform die bestaande en nieuwe systemen combineert los van merk. IQ Messenger is medisch klasse IIb gecertificeerd, beschikt over een volledige ketenbewaking en heeft een gegarandeerde uptime van 99,99%. IQ Messenger biedt grote keuzevrijheid en integreert met vele bekende zorgalarmeringssystemen welke je ongeacht jouw bestaande systemen kunt koppelen aan jouw zorgproces:

  1. Zorgtoestellen: Cosi, Tunstall, Neat, Meitrack, STT Condigi, Verklizan, Caretech, Bosch.
  2. Pols- halszenders: Zintouch, CuraTech, SafetyTracer, Kadex, FocusCura.

  IQ Messenger integraties:

  ZorgalarmeringKadex
  zorgalarmeringZintouch
  zorgalarmeringCosi
  zorgalarmeringTunstall
  zorgalarmeringBosch
  Neat
  Meitrack
  SST Condigi
  Verklizan
  Curatech
  SafetytracerSafetytracer
  Caretech
  FocusCura

  Bekijk ook de overige integraties

  ECD en EPD

  Lees meer
  zorgtechnologie

  LDAP (geautomatiseerde uitwisseling van gebruikers en groepen)

  Lees meer

  Beademing

  Lees meer

  Microsoft Teams

  Lees meer
  Request a demo

  Start met IQ Messenger.
  Optimaliseer alarm management

  Vraag een demo aan

  Houd me op de hoogte

  Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws en updates in je mailbox

  Meld mij aan