Verpleegoproepsysteem

IQ Messenger biedt integraties met een verpleegoproepsysteem. Alle verpleegoproep alarmmeldingen kunnen gefilterd en verstuurd worden naar de juiste medewerker.

Wat is een verpleegoproepsysteem?

Een verpleegoproepsysteem (VOS), ook wel zorgoproepsysteem genoemd, is er in verschillende vormen. Meestal is het een handset aan het bed of zijn het knoppen aan de muur. Maar er zijn ook draadloze verpleegoproepsystemen in de vorm van pols- of halszenders. Bij moderne verpleegoproepsystemen zijn er ook mogelijkheden om een spreek-luister verbinding op te zetten, een locatie mee te sturen door integratie van locatiebepalingssystemen of een beeldbelverbinding op te zetten. In de basis gaat het er om dat een cliënt of patiënt met één druk op de knop om hulp kan vragen. Zie ook dit artikel over zorgalarmering en personenalarmering. Een verpleegoproepsysteem wordt gebruikt in een ziekenhuis, hospice, verpleeghuis en kliniek.

Hoe werkt een verpleegoproepsysteem?

Een druk op de rode knop, handset of pols-/halszender levert een oproep op. Zodra de verpleegkundige op de kamer arriveert, kan met de groene aanwezigheidsknop de kamer in de privacy stand gezet worden. Met IQ Messenger kan deze privacy stand ook geactiveerd worden door het scannen van een QR-code of NFC tag met het smart device. Andere verpleegkundigen zien dan dat er zorg wordt verleend en dat er daarmee geen meldingen meer van de kamer komen. Als de verpleegkundige hulp van een collega nodig heeft, is een druk op de rode knop voldoende voor een assistentieoproep. Een noodsituatie kan kenbaar worden gemaakt door lang op de rode knop te drukken.

Samenwerken?

Waarom een verpleegoproepsysteem?

Verpleegoproepsystemen zorgen voor meer veiligheid voor cliënten en patiënten omdat zij zelf in geval van nood makkelijk een alarm kunnen triggeren. Voor verpleegkundige zijn er voordelen van het oproepsysteem i.c.m. met het IQ Messenger platform. Zij hebben met IQ Messenger namelijk de mogelijkheid om alarmberichten af te handelen op pagers, DECT handsets, voWiFi toestellen, IQ Messenger SmartApp of Graphical Floorplan.

Afhankelijk van het device:

 • Alarmberichten accepteren of weigeren
 • Realtime ECD / EPD informatie over de patiënt of bewoner
 • Spreek-luisterverbinding opzetten met de kamerunit van de patiënt
 • Camerabeeld inzien van een in de kamer aanwezige camera

 

Verpleegoproepsystemen met bi-directionele functionaliteit worden bij acceptatie van een alarmbericht door de verpleegkundige direct aangestuurd.

 • Een bewoner of patiënt gerust stellen dat een verpleegkundige onderweg is
 • De status van het verpleegoproepsysteem veranderen
 • Verpleegoproepsysteem in “present” zetten bij een medisch alarm
 • Bij afstellen de alarmflow voor andere verpleegkundige stoppen
 • Automatisch herkennen dat een verpleegkundige op de kamer aanwezig is

Alarmmoeheid - Reijnstate

Verpleegoproepsysteem voor patiënten

Tegenwoordig is het klassieke verpleegoproepsysteem in diverse zorgsegmenten geen vanzelfsprekendheid meer met de opmars van slimme sensoren, leefcirkels en de smartphone wordt deze vaak vervangen voor moderne technologie. Cliënten en patiënten gebruiken voor actieve alarmering een polsbandje en voor passieve alarmering wordt een slimme sensor ingezet.

Verpleegoproepsysteem voor zorgprofessionals

De verpleegkundige maakt de persoonlijke aanwezigheid in de kamer kenbaar middels haar smartphone, door het scannen van bijvoorbeeld een NFC tag buiten of in de kamer. Tevens zijn kamerinstellingen, beeldobservatie als ook persoonsbeveiliging van zorgprofessionals ondersteund binnen dezelfde smartphone applicatie: de SmartApp.

Samenwerken?

Integraties verpleegoproepsystemen

IQ Messenger biedt integraties met tientallen verpleegoproepsystemen. Alle verpleegoproep alarmmeldingen kunnen gefilterd en verstuurd worden naar de juiste medewerker.

IQ Messenger fungeert volledig als alarmserver en het klassieke verpleegoproepsysteem stuurt enkel nog meldingen door. Ook meldingen van andere (medische) apparatuur in de kamer of woning worden door IQ Messenger gedistribueerd. Alarmservers van verpleegoproep fabrikanten vormen niet langer meer een beperking voor alarmafhandeling en alarmtoewijzing.

 • Technische alarmmeldingen direct als ticket in TOPdesk
 • Filtering op alle mogelijke call types
 • “Condities” om meerdere alarmen te beperken tot één alarm
 • Permanente heartbeat met het verpleegoproepsysteem
Learn more
verpleegoproepsysteemSchrack-Seconet
verpleegoproepsysteemEssec
verpleegoproepsysteemBest
verpleegoproepsysteemTunstall
HertekHertek
AvicsAvics
Van BredaVan Breda
AscomAscom
Eurocom GroupEurocom Group
GiraGira
VerkerkVerkerk
IndigoCareIndigoCare
VieDomeVieDome
CLBCLB
NikoNiko
CinnovateCinnovate
AckermannAckermann
TelevicTelevic
ZettlerZettler
CondigiCondigi
KadexKadex
EnovationEnovation

Mextal

Bekijk ook de overige integraties

Dwaaldetectie

Deurintercom

Lees meer

Piepers

Lees meer

Couveuses en CTG

Lees meer

Infuuspompen

Lees meer
Request a demo

Start met IQ Messenger.
Optimaliseer alarm management

Vraag een demo aan

Houd me op de hoogte

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws en updates in je mailbox

Meld mij aan