Reductie van alarmmoeheid (en onze alarm fatigue solutions)

Het IQ Messenger platform helpt zorgorganisaties het aantal alarmen sterk te reduceren, te distribueren, beter herkenbaar te maken en te kenmerken met een juiste prioriteit.

Wat is alarmmoeheid (alarm fatigue)?

Alarmmoeheid treedt bij zorgprofessionals op bij blootstelling aan een overdaad aan alarmen in een zorgomgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een IC in het ziekenhuis of een PG afdeling in een verpleeghuis. Uit onderzoek is gebleken dat tot wel 89% van alle alarmen op een afdeling klinisch irrelevant zijn. Daarom dient alarmmoeheid als een ernstig probleem te worden beschouwd. IQ Messenger biedt voor deze alarmmoeheid (ook wel ‘alarm fatigue solutions’ genoemd) verschillende oplossingen  aan.

Vraag een demo aan

Wat is de oorzaak van alarmmoeheid?

In veel ziekenhuizen en verpleeghuizen is sprake van een sterke technologische verzuiling. Dit betekent dat elke afzonderlijke monitor, infuuspomp, couveuse, beademingsmachine enz. zijn eigen alarm afgeeft. Daarnaast zijn er ook nog de verpleegoproepen, acute alarmen, noodoproepen en dergelijke. Deze parallel lopende systemen zorgen voor chaos en bieden geen mogelijkheden om alarmmoeheid tegen te gaan. Om deze mogelijkheden wél te kunnen benutten, moeten ze allemaal geïntegreerd worden op één merkonafhankelijk intelligent platform. Dit platform dient rechtstreeks te communiceren met het (smart) device van de verpleegkundige. IQ Messenger is hét merkonafhankelijke platform (message broker) die al deze systemen aan elkaar koppelt. Met IQ Messenger kan de zorgorganisatie slim alarmen managen op basis van het gewenste werkproces.

Probeer onze demo

Wat zijn de gevolgen van alarmmoeheid?

Deze overdadigheid aan valse alarmen heeft op diverse niveaus gevolgen voor een ziekenhuis of verpleeghuis, zoals:

Patiënt- en cliëntveiligheid

Door de grote hoeveelheid valse of irrelevante alarmen worden klinische alarmen waar wél actie op moet worden ondernomen gemist. Dit brengt de veiligheid van patiënten- en cliënten serieus in gevaar.

Financieel

Patiënten of cliënten die letsel oplopen vanwege een overdaad aan alarmen, kunnen resulteren in kostbare gevolgen. Bijvoorbeeld overplaatsing van een verpleeghuis naar het ziekenhuis, naar de IC, een langer ziekenhuisverblijf en rechtszaken.

Alarmmoeheid - Reijnstate

5 alarm fatigue solutions om alarmmoeheid tegen te gaan/te verminderen

1. Filtering van alarmen

Door het filteren van alarmen kan je de hoeveelheid meldingen flink reduceren. Het IQ Messenger platform beschikt over uitgebreide filterfuncties. Hiermee kan de zorgorganisatie zelf bepalen welke alarmen ze willen ontvangen. Uiteraard kan deze filtering per apparaat of afdeling worden aangepast zodat het werkproces centraal wordt gesteld.

2. Combineren van alarmen

Alarmen kunnen ook gecombineerd worden. Hierdoor wordt het aantal valse alarmen gereduceerd. Dit betekent dat herhaalde alarmen samen worden geclusterd tot één alarmmelding.

3. Alarmdifferentiatie toepassen

Pas prioritering toe aan de alarmen zodat het alarm met de hoogste prioriteit bovenaan in de lijst komt de staan. Differentieer daarnaast de alarmmelding verder aan de hand van kleuren, geluiden en iconen. Bij de SmartApp is dit allemaal mogelijk. Met deze functionaliteit kan de verpleegkundige met één blik op de smartphone bepalen hoe hij/zij reageert.

4. Medische apparatuur op stil zetten

In het ziekenhuis is er veel lawaai; de geluiden van medische apparatuur is dan ook een grote factor die bijdraagt aan alarmmoeheid. Veel medische apparatuur heeft de mogelijkheid om op stil te worden gezet. Met stille alarmering bedoelen we dat de akoestische signalering van het bronapparaat is uitgeschakeld. De alarmen zijn dan nog wel zichtbaar op het bronapparaat. IQ Messenger kan middels een bewaakte koppeling de meldingen afleveren op een toestel of smartphone naar keuze conform CDAS (gedistribueerd alarm systeem met alarmbericht confirmatie IEC 80001).

5. Alarmen naar de juiste medewerker sturen.

In veel gevallen worden de alarmen naar een groep verpleegkundigen gestuurd. Ieder alarm moet worden bekeken om te bepalen wie er vervolgens actie op moet ondernemen. Door de alarmen toe te wijzen aan de juiste persoon, voorkom je dat alle verpleegkundigen alle (irrelevante) alarmen krijgen.

Technische alarmen worden bijvoorbeeld toegewezen aan iemand van de technische dienst en service oproepen worden doorgestuurd naar vrijwilligers. Met de eenvoudige grafische alarmoproep toewijzing applicatie (GEA) kun je gemakkelijk de juiste alarmen aan de juiste persoon toewijzen. Uitsluitend de gewenste alarmen worden doorgezet naar de toegewezen verpleegkundige of andere medewerker.

Ontdek het zelf

Vraag een demo aan

Bekijk wat IQ Messenger te bieden heeft als merkonafhankelijke message broker voor kritische alarmering. Meld je aan voor een live demo!

Tijdens de online demo van een half uur geven we je een tour door onze alarmeringssoftware. We laten zien wat onze software te bieden heeft en beantwoorden al je vragen. Wil je een incompany demo aanvragen? Dat kan ook, vermeld dit dan in het bericht.

Demo aanvragen

Ja, ik meld mij aan voor een (online) demo

  Bekijk meer oplossingen

  man down alarm app

  Productiealarmering en lone worker beveiliging

  Lees meer

  Realiseer je eigen meldkamer

  Lees meer

  Medische apparatuur en plaatsbepaling

  Lees meer
  Stille medische alarmering

  Stille medische alarmering

  Lees meer
  Request a demo

  Start met IQ Messenger.
  Optimaliseer alarm management

  Vraag een demo aan

  Houd me op de hoogte

  Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws en updates in je mailbox

  Meld mij aan