Slimme sensoren en camera’s in de zorg

Slimme sensoren en cameratechnologie worden binnen alle zorgsegmenten toegepast. Van toepassingen in de ICU van het ziekenhuis, verpleeghuizen tot aan de gehandicaptenzorg. 

Slimme sensoren en camera’s in de zorg 

Slimme sensoren en cameratechnologie worden in alle zorgsegmenten toegepast, van ICU’s in ziekenhuizen tot verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg. Deze innovatieve oplossingen verhogen de veiligheid en verbeteren de kwaliteit van zorg door real-time monitoring en directe inzichten te bieden. 

Of het nu gaat om valdetectie, dwalingen of noodsituaties, slimme sensoren en camera’s zorgen ervoor dat zorgprofessionals altijd verbonden zijn en snel kunnen handelen. Dit biedt niet alleen meer vrijheid en gemoedsrust voor cliënten, maar ook betrouwbare ondersteuning voor zorgprofessionals. 

Ontdek hoe deze technologie een verschil maakt in uw zorgomgeving. 

 Waar worden slimme sensoren gebruikt? 

Slimme sensoren en cameratechnologie worden in diverse zorgsegmenten toegepast. In ziekenhuizen, met name op de IC, worden deze sensoren ingezet om geïsoleerde patiënten buiten de kamer te monitoren. In steeds meer verpleeghuizen vervangen slimme sensoren traditionele verpleegoproepsystemen. Deze passieve alarmeringstechnologie verhoogt de veiligheid zonder dat bewoners handmatig een oproep hoeven te doen (verpleeghuis zonder verpleegoproepsysteem).

Ook in de gehandicaptenzorg bieden slimme sensoren aanzienlijke voordelen. Een voorbeeld hiervan is de slimme sensor Nightwatch, die epileptische aanvallen detecteert. Bij een aanval starten de camera’s automatisch met het maken van video-opnames, die vervolgens direct met het alarmbericht naar de SmartApp van de zorgprofessional worden gestuurd. 

Vraag een demo aan

Wat is een slimme sensor? 

Een slimme sensor is een geavanceerd apparaat dat gegevens waarneemt en verzamelt. Wanneer een afwijking van de ingestelde parameters wordt gedetecteerd, geeft de sensor een signaal af. Zorgprofessionals stellen deze parameters per cliënt of patiënt in op basis van hun individuele zorgbehoeften.

In sommige gevallen worden slimme sensoren gecombineerd met Artificial Intelligence (AI)-software, zoals Kepler Nurse Assist, VAIBS of Vision Intelligence software. Deze geavanceerde technologieën kunnen patronen herkennen, voorspellingen doen en complexere analyses uitvoeren, wat zorgt voor nog nauwkeuriger detecties en betere ondersteuning in de zorg.

Voorbeelden van detecties door slimme sensoren zijn:

  • In- en uitstappen uit bed
  • Valincidenten
  • Bezoek aan de badkamer
  • Het openen van deuren
  • Zitten op de vloer
  • Zitten op de rand van het bed
  • In en uit de kamer
  • Meerdere personen in de kamer
  • Automatische bedherkenning
  • Geluidsniveaus
  • Temperatuurveranderingen
  • Lichaamshouding en gezichtsherkenning (voor monitoring van bewegingsvrijheid en leefcirkels) 

Door de toevoeging van AI-software kunnen slimme sensoren niet alleen afwijkingen signaleren, maar ook proactief reageren op mogelijke risicosituaties, wat zorgt voor een verhoogde veiligheid en effectiviteit in de zorg. 

Wat zijn de voordelen van slimme sensoren in de zorg? 

Slimme sensoren bieden tal van voordelen voor de zorgsector door automatisch een alarm te activeren wanneer een noodsituatie wordt gesignaleerd. Bijvoorbeeld wanneer iemand is gevallen of ongebruikelijk lang in de badkamer blijft. Deze meldingen worden direct verzonden naar mantelzorgers, verpleegkundigen of de zorgcentrale, zodat zij snel kunnen reageren op (mogelijke) noodsituaties. 

Door de integraties van IQ Messenger met slimme sensoren kunnen zorgprofessionals bij een alarm in real-time camerabeelden inzien of een spreek-luisterverbinding opzetten. Dit stelt hen in staat om op afstand de situatie te beoordelen en te bepalen of directe interventie noodzakelijk is. 

Aanvullende voordelen van slimme sensoren in combinatie met IQ Messenger: 

  • Privacybescherming: Slimme sensoren kunnen de privacymodus activeren om de privacy van de cliënt te waarborgen wanneer nodig. 
  • Automatisch pauzeren: De sensorfunctionaliteit wordt automatisch gepauzeerd zodra een zorgprofessional de kamer betreedt, zodat onnodige meldingen worden voorkomen. 
  • Video-opname: Slimme sensoren kunnen automatisch beginnen met het opnemen van videobeelden van een gebeurtenis voor later inzicht. 
  • Spreek-luisterverbinding: Met één druk op de knop kan een spreek-luisterverbinding worden opgezet, zodat de zorgprofessional direct kan communiceren met de cliënt.

 

Extra voordelen van slimme sensoren in combinatie met AI-software: 

  • Voorspellende analyses: Slimme sensoren die zijn gekoppeld aan AI-software, zoals Kepler, VAIBS of Vision Intelligence, kunnen patronen herkennen en voorspellingen doen over potentiële risicosituaties. Dit helpt om preventief in te grijpen voordat een noodsituatie zich voordoet. 
  • Adaptieve monitoring: AI-gestuurde slimme sensoren kunnen zich aanpassen aan het gedrag en de routine van de patiënt, en afwijkingen vroegtijdig detecteren, zoals veranderend slaapgedrag of toenemende bewegingsbeperkingen. 
  • Zelflerende systemen: Door gebruik van AI kunnen slimme sensoren continu leren van de omgeving en steeds nauwkeuriger worden in het signaleren van afwijkingen, wat zorgt voor nog betere zorgverlening. 
  • Efficiëntie in besluitvorming: AI kan helpen om alarmen te filteren en alleen de meest kritieke meldingen door te sturen naar zorgprofessionals, waardoor zij efficiënter kunnen werken en minder worden afgeleid door valse alarmen. 

Wat zijn de nadelen van slimme sensoren in de zorg? 

Hoewel slimme sensoren en hun integraties met verschillende systemen tal van voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden. Het grootste obstakel dat we vaak tegenkomen is de verandering binnen organisaties. De introductie van slimme sensoren vereist een nieuwe manier van werken, en dat vraagt tijd en aanpassing van zorgprofessionals.
Medewerkers moeten wennen aan de nieuwe technologieën en de mogelijkheden die slimme sensoren bieden, wat initieel voor weerstand kan zorgen. 

Ook moet rekening worden gehouden met mogelijke privacyvraagstukken. Ondanks de privacybeschermende maatregelen, zoals de mogelijkheid om de privacymodus te activeren, kan het gebruik van sensoren en cameratechnologie door cliënten als indringend worden ervaren.
Het is daarom belangrijk dat zorginstellingen transparant zijn over het gebruik van deze technologie en dat zij de privacy van cliënten hoog in het vaandel houden. 

Ten slotte kan een overreliance op de technologie ertoe leiden dat persoonlijke zorgmomenten verminderd worden, omdat zorgprofessionals mogelijk meer vertrouwen op de gegevens die door de sensoren worden verzameld dan op eigen observaties. 

Ten slotte kan te veel afhankelijkheid van deze technologie ervoor zorgen dat persoonlijke zorgmomenten afnemen, omdat zorgprofessionals mogelijk meer vertrouwen op de gegevens van de sensoren dan op hun eigen waarnemingen. 

Voordelen van IQ Messenger in combinatie met slimme sensoren en Artificial Intelligence: 

  1. Merkonafhankelijk
    IQ Messenger biedt ondersteuning voor alle soorten slimme sensortechnologie, onafhankelijk van het merk. Dit betekent dat ons platform verschillende merken en apparaten naadloos kan combineren en filteren. Dankzij de Graphical Event Assignment – IQ Messenger komt elk alarm altijd bij de juiste medewerker terecht, of dat nu op de verpleegpost is, in de SmartApp (SmartApp Android en iOS | IQ Messenger of SmartApp iOS | IQ Messenger ) of in de meldkamer via de Real Time Console – IQ Messenger of Graphical Floor Plan – IQ Messenger webapplicatie. 
  1. Verrijkte functionaliteiten
    Bij een alarm biedt IQ Messenger de mogelijkheid om direct real-time camerabeelden te bekijken of een spreek-luisterverbinding te activeren. Daarnaast kan de privacy modus automatisch worden ingeschakeld of kunnen sensoren tijdelijk worden gepauzeerd wanneer een zorgprofessional de kamer betreedt, waardoor de zorgverlening nog persoonlijker en discreter wordt. 
  1. Data-gedreven leefstijlmonitoring
    IQ Messenger verzamelt en slaat alle sensorgegevens op, wat zorgorganisaties in staat stelt om gebruik te maken van voorspellende data. Dit helpt hen om zorg beter te plannen en gerichter te verlenen.
    Voorbeelden hiervan zijn: slaapduur, aantal toiletbezoeken, bewegingspatronen en het gebruik van het verpleegoproepsysteem.
    Deze waardevolle informatie wordt veilig gedeeld met bevoegde zorgverleners en mantelzorgers, zodat zij optimaal geïnformeerd zijn en tijdig kunnen handelen. 

Hoe worden slimme sensoren ingezet voor leefstijlmonitoring in de zorg? 

Slimme sensoren worden voornamelijk gebruikt om cliënten op afstand te monitoren. Door een combinatie van verschillende meldingen ontstaat een alarmbericht wanneer er afwijkingen worden gedetecteerd. Alle detecties kunnen ook zonder directe alarmering worden opgeslagen, waardoor zorgorganisaties beschikken over waardevolle voorspellende data om zorgplanning verder te optimaliseren. 

Deze data worden gecombineerd met historische informatie, realtime gegevens uit het ECD of EPD, en een overzicht van actieve meldingen en vitale parameters. Daarnaast kan de informatie verrijkt worden met aanvullende data van andere systemen en historische trends. Dit biedt zorgprofessionals inzicht in belangrijke veranderingen in het gedrag of de gezondheid van cliënten, waardoor zorg nog gerichter en proactiever kan worden verleend. 

Slimme sensortechnologie zonder camera: Contactloze monitoring en valdetectie 

De Vayyar radar slimme sensor biedt geavanceerde monitoring van bewegingsactiviteit bij cliënten en voorziet in automatische valdetectie en leefstijlmonitoring, zonder dat wearables, camera’s, microfoons of knoppen nodig zijn. Dankzij de inzet van radartechnologie wordt de privacy van cliënten optimaal gewaarborgd. 

In tegenstelling tot traditionele systemen zijn pols- of halszenders niet langer noodzakelijk. De Vayyar sensoren detecteren zelfstandig wanneer hulp nodig is. Deze onopvallende en eenvoudig te installeren sensoren zijn zowel intra- als extramuraal inzetbaar en werken volledig contactloos. 

Detecties en functionaliteiten van de Vayyar radar slimme sensoren: 

  • Aanwezigheid en beweging van de cliënt in de kamer
  • Automatische valdetectie 
  • Dwaalgedrag monitoring 
  • Realtime analyse van lichaamshouding 
  • Registratie van badkamerbezoeken 

Met de Vayyar radar technologie verbetert u de veiligheid en zorgkwaliteit zonder in te boeten op privacy, terwijl u betrouwbare en continue monitoring biedt voor uw cliënten. 

Verpleegkundigen kunnen eenvoudig detecties in- of uitschakelen en alarmen ontvangen op een toestel naar keuze, waaronder onze SmartApp.  

Bovendien biedt IQ Messenger in het Dashboard (Switcher), een realtime inzicht in de status van cliënten, waardoor zorgprofessionals direct kunnen zien wat er in de kamer van een bewoner gebeurt. 

IQ Messenger geeft zorgorganisaties de merkonafhankelijke flexibiliteit om de juiste slimme sensortechnologie te selecteren, afgestemd op werkprocessen en budget. Hierdoor kunnen klassieke zorgsystemen eenvoudig worden verrijkt met geschikte slimme sensoren, en kan een mix van verschillende sensoren worden toegepast voor uiteenlopende cliëntprofielen.  

Alle alarmen van alle aangesloten sensoren en andere systemen worden zorgvuldig en uniform opgeslagen binnen het IQ Messenger-platform, zodat zorgprofessionals altijd en direct toegang hebben tot alle relevante informatie. 

Op deze manier ondersteunt IQ Messenger zorgorganisaties bij het realiseren van “patient assisted healthcare” doelstellingen, door efficiëntere en meer op maat gemaakte zorg te faciliteren. 

Hoe combineer je slimme sensoren in de zorg? 

Sensortechnologie evolueert voortdurend, en zorgorganisaties willen graag de nieuwste toepassingen benutten zonder beperkt te worden door het beperkte aanbod van traditionele verpleegoproep leveranciers.
Daarom biedt IQ Messenger de meest geavanceerde koppelingen met merken zoals Mobotix, Kepler Vision Technologies, Vision Intelligence, VAIBS, Sensara, Daza, Kadex en vele anderen. 

Voordelen van IQ Messenger in combinatie met slimme sensoren: 

  • Bij alarmberichten kan een live camerabeeld naar keuze worden meegestuurd, waardoor zorgprofessionals direct zicht hebben op de situatie. 
  • Zorgprofessionals kunnen eenvoudig een QR-code of NFC-tag scannen om de detecties tijdelijk te pauzeren tijdens hun aanwezigheid in de kamer. 
  • In geval van kritieke incidenten, zoals een agressie- of insultalarm, wordt de opnamefunctie automatisch geactiveerd voor later inzicht. 
  • Door de toepassing van sensoren zijn traditionele dwaaldetectie polszenders overbodig geworden, wat zorgt voor een discretere en efficiëntere zorgomgeving. 
  • De meldingen van sensoren vormen een waardevolle dataset die als dashboard gebruikt kan worden, wat extra inzichten biedt voor de zorgverlening. 

Met IQ Messenger’s merkonafhankelijke technologie bent u verzekerd van een toekomstbestendig platform dat flexibel meegroeit met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van sensortechnologie. 

Voorbeeld slimme sensoren in de zorg

Hoe combineer je slimme sensoren in de zorg?

Sensortechnologie vernieuwt continu. Zorgorganisaties willen de toepassingen van nu inzetten zonder gebonden te zijn aan het beperkte portfolio van verpleegoproep leveranciers. Daarom biedt IQ Messenger de meest verrijkte integraties met de volgende merken: Mobotix, HikVision, Sensara, Daza, Robin etc.

  • IQ Messenger kan in alarmberichten een camerabeeld naar keuze meesturen
  • Zorgprofessionals scannen een NFC tag en pauzeren daarmee de detecties
  • Bij een kritisch event zoals een agressie alarm of insult start de record functie
  • Met de toepassing van sensoren zijn dwaaldetectie polszenders verleden tijd
  • Meldingen van sensoren vormen een interessante dataset als bewonersdashboard

Met IQ Messenger’s merkonafhankelijke technologie ben je verzekerd van een toekomstvast platform.

Vraag een demo aan

Ontdek wat IQ Messenger kan betekenen als merkonafhankelijke message broker voor kritische alarmering. Meld je aan voor een live demo en ervaar zelf de mogelijkheden! 

Tijdens de 30 minuten durende online demo nemen we je mee door onze alarmeringssoftware, laten we zien hoe het werkt en beantwoorden we al je vragen. Liever een demo op locatie? Geen probleem! Vermeld dit eenvoudig in je aanvraag. 

Demo aanvragen

Ja, ik meld mij aan voor een (online) demo





    Slimme sensoren zorgCathexis
    Slimme sensoren zorgAivex
    MobotixMobotix
    Slimme sensoren zorgKNX
    Slimme sensoren zorgSensara
    Slimme sensoren zorgDAZA Opticare
    Dutch DomoticsDutch Domotics
    AxisAxis
    AscomAscom
    KadexKadex
    Kepler Vision TechnologiesKepler Vision Technologies
    Robin Telecom DevelopmentRobin Telecom Development
    Vayyar
    Momo Medical
    VAIBS

    Bekijk ook de overige integraties

    SmartApp Android

    Identity and access management

    Lees meer

    ECD en EPD

    Lees meer

    Portofoons

    Lees meer
    zorgtechnologie

    LDAP (geautomatiseerde uitwisseling van gebruikers en groepen)

    Lees meer
    Request a demo

    Start met IQ Messenger.
    Optimaliseer alarm management

    Vraag een demo aan

    Houd me op de hoogte

    Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws en updates in je mailbox

    Meld mij aan