Slimme sensoren en camera’s in de zorg

Slimme sensoren en cameratechnologie worden binnen alle zorgsegmenten toegepast. Van toepassingen in de ICU van het ziekenhuis, verpleeghuizen tot aan de gehandicaptenzorg. 

Ontdek op deze pagina alles over slimme sensoren

 • Waar wordt een slimme sensor gebruikt?
 • Wat is een slimme sensor?
 • Wat zijn de voordelen van slimme sensoren in de zorg?
 • Wat zijn de nadelen van slimme sensoren in de zorg?
 • Voordelen van IQ Messenger.
 • Hoe worden slimme sensoren in de zorg ingezet voor leefstijlmonitoring?
 • NIEUW: IQ Messenger Medical voltooit slimme koppeling met Momo Medical BedSense
 • NIEUW: IQ Messenger Medical integratie van de nieuwste Vayyar radar slimme sensortechnologie!
 • Voorbeeld slimme sensoren in de zorg
 • Hoe combineer je slimme sensoren in de zorg?
 • Demo aanvragen

 

Waar wordt een slimme sensor gebruikt?

Slimme sensoren en cameratechnologie worden binnen alle zorgsegmenten toegepast. In ziekenhuizen passen ze deze technologie toe op de ICU om een geïsoleerde patiënt buiten de kamer te kunnen monitoren. Bij steeds meer verpleeghuizen faseren ze verpleegoproepsystemen uit. Men kiest dan voor passieve alarmering met slimme sensortechnologie (verpleeghuis zonder verpleegoproepsysteem). En ook in de gehandicaptenzorg hebben slimme sensoren meerwaarde. Door bijvoorbeeld de slimme sensor Nightwatch. Deze detecteert epileptische aanvallen waardoor camera’s automatisch een video opname starten. Vervolgens is er de optie om die video mee te sturen met het alarmbericht naar de SmartApp van de zorgprofessional.

Vraag een demo aan

Wat is een slimme sensor?

Een slimme sensor is een sensor die waarneemt en data verzamelt. Deze sensoren geven een signaal af wanneer ze een afwijking signaleren op de gewenste situatie. Wat de gewenste situatie is, bepalen zorgverleners per cliënt of patiënt op basis van hun individuele behoeften. Dit zijn voorbeelden van detecties door slimme sensoren:

Wat zijn de voordelen van slimme sensoren in de zorg?

Als de slimme sensor een noodsituatie signaleert, triggert het automatisch een alarm. Dit kan bijvoorbeeld een melding zijn dat de persoon is gevallen of ongebruikelijk lang op het toilet zit. Hiervan krijgt de mantelzorger, verpleegkundige en/of zorgcentrale een melding. Hierdoor kan de professional snel ingrijpen bij deze (mogelijke) noodsituatie. Door de integraties van IQ Messenger met slimme sensoren, kun je bij een alarm realtime camerabeelden inzien of een spreek-luister verbinding opzetten. Zo kan de verpleegkundige vanaf een afstand de situatie analyseren en bepalen of er echt ingegrepen moet worden of niet.

Sensoren beschikken over functionaliteiten die IQ Messenger kan starten:

 • Het activeren van de privacy modus
 • Sensoren automatisch pauzeren wanneer zorgprofessional kamer betreedt
 • Video recording starten van het event
 • Spreek-luisterverbinding starten

Wat zijn de nadelen van slimme sensoren in de zorg?

De slimme sensoren en de koppelingen die met verschillende systemen gemaakt worden, bieden voornamelijk voordelen. Maar zijn er ook nadelen? Wij zien dat de verandering binnen de organisaties het lastigste obstakel vormt. Medewerkers zullen een nieuwe manier van werken moeten omarmen en dat heeft tijd nodig. Zorgprofessionals moeten wennen aan én bekend raken met de nieuwe mogelijkheden die de slimme sensoren te bieden hebben. Als de professionals eenmaal vertrouwd zijn met de slimme sensoren, zijn ze enorm enthousiast over de berg aan mogelijkheden die er ontstaan is.

Vraag een demo aan

Bekijk wat IQ Messenger te bieden heeft als merkonafhankelijke message broker voor kritische alarmering. Meld je aan voor een live demo!

Tijdens de online demo van een half uur geven we je een tour door onze alarmeringssoftware. We laten zien wat onze software te bieden heeft en beantwoorden al je vragen. Wil je een incompany demo aanvragen? Dat kan ook, vermeld dit dan in het bericht.

Demo aanvragen

Ja, ik meld mij aan voor een (online) demo

  Voordelen van IQ Messenger:

  1. Merkonafhankelijk:

  Wij bieden ondersteuning van alle soorten slimme sensor technologie. Dat wil zeggen dat IQ Messenger merkoverstijgend is. Wij filteren detecties en combineren verschillende merken en devices. Met eenvoudige alarmtoewijzing komt een alarm altijd bij de juiste medewerker op de verpleegpost, SmartApp of meldkamer webapplicatie Graphical Floor Plan.

  2. Verrijkt:

  Bij een alarm kun je realtime camerabeelden inzien of een spreek-luister verbinding opzetten. Maar je kan met IQ Messenger ook de privacy modus activeren of sensoren automatisch pauzeren wanneer de zorgprofessional een kamer betreedt.

  3. Data-driven/leefstijlmonitoring:

  IQ Messenger slaat alle detecties op zodat zorgorganisaties beschikken over voorspellende data. Hierdoor kunnen zij de zorg nog beter plannen en gerichter verlenen. Denk bijvoorbeeld aan: Hoe veel tijd geslapen, aantal toilet bezoeken, beweging en gebruik van het verpleegoproepsysteem. De data stuurt het systeem door aan degenen die daarvoor toestemming hebben, zoals een mantelzorger of verpleegkundige.

  Hoe worden slimme sensoren in de zorg ingezet voor leefstijlmonitoring?

  Sensoren worden primair ingezet om cliënten te bewaken. Een combinatie van meldingen vormt vervolgens een alarmbericht. Alle detecties kunnen zonder hierop te alarmeren worden opgeslagen. Zo beschikken organisaties over voorspellende data om zorg nog beter te plannen.

  Deze data zijn toonbaar in IQ Messenger’s bewonersdashboard of patiëntdashboard. Hier wordt de date gecombineerd met historische gegevens en realtime informatie uit het ECD of EPD en een overzicht van actieve meldingen en vitale gegevens. Daarnaast wordt deze data  gecombineerd met aanvullende data van andere systemen en historische gegevens. De verpleegkundige houdt zo het dagelijks leefpatroon in de gaten. Ze ziet daarnaast ook of daarin iets verandert wat van belang is. Met de inzage in deze data, kan gerichter zorg verleend worden.

  NIEUW: IQ Messenger Medical voltooit slimme koppeling met Momo Medical BedSense

  De bedsensor van Momo Medical is geïntegreerd op het merkonafhankelijke IQ Messenger Medical platform. De Momo BedSense is een sensor welke onder het matras van de bewoner gelegd wordt. Zo weet de zorgmedewerker wanneer iemand draait tijdens de slaap, onrustig is of aanstalten maakt om uit bed te stappen. De kamer hoeft alleen betreden te worden als dat écht nodig is, hetgeen zorgt voor meer privacy en een betere nachtrust van de bewoner.

  Middels de slimme en permanent bewaakte koppeling met de Momo BedSense wordt een volledige ketenbewaking voorzien, alarmmoeheid gereduceerd en een maximale betrouwbaarheid gegarandeerd. IQ Messenger Medical is zowel medisch klasse IIb, ISO 13485, NEN 2575, NEN 7510, ISO 27001 en WDTM ketenkeurmerk gecertificeerd. Alle alarmberichten van de Momo BedSense worden middels het IQMessenger Medical platform voorzien van de juiste optische en akoestische herkenbaarheid evenals werkinstructies op een toestel naar keuze van de verpleegkundige. Uiteraard worden alle events en alarmberichten vanuit de Momo BedSense in de rapportage vastgelegd en gevisualiseerd voor een overzichtelijk inzicht ter beoordeling van de gezondheid van de bewoner.

  NIEUW: IQ Messenger Medical integratie van de nieuwste Vayyar radar slimme sensortechnologie!

  In een nieuwe IQ Messenger Medical 12 release is de Vayyar slimme sensor integratie vrijgegeven. De radar technologie van de Vayyar slimme sensor geeft direct inzicht in de bewegingsactiviteit van cliënten en voorziet in automatische valdetectie en leefstijlmonitoring zonder wearables, camera’s, microfoons of knoppen.

  De privacy van cliënten wordt gewaarborgd omdat camera’s niet hoeven worden ingezet. Pols- of halszenders zijn niet meer nodig omdat sensoren herkennen wanneer hulp nodig is. De Vayyar radar slimme sensoren zijn onopvallend, eenvoudig te installeren, intra- en extramuraal inzetbaar, en werken contactloos. De volgende detecties zijn voorzien:

  – Aanwezigheid en beweging van de bewoner in de kamer
  – Valdetectie
  – Dwaalgedrag
  – Realtime analyse van lichaamshouding
  – Badkamerbezoeken

  Verpleegkundigen kunnen gemakkelijk detecties in/uit schakelen en de alarmen op een draadloos toestel naar keuze of onze SmartApp ontvangen. Bovendien integreert IQ Messenger in haar cliënten overzicht ook de realtime cliëntstatus zodat zorgverleners direct inzichtelijk hebben wat er op een bewonerskamer gebeurt.

  IQ Messenger geeft zorgorganisaties de merkonafhankelijke keuzevrijheid om de juiste slimme sensor te selecteren op basis van het beoogde werkproces en budget. Zo kunnen alle klassieke zorgsystemen worden verrijkt met een passende slimme sensor en kunnen ook verschillende slimme sensoren voor verschillende cliëntprofielen in een mix worden toegepast. Uiteraard worden de alarmen van alle aangesloten sensoren en systemen nauwgezet en uniform in het IQ Messenger systeem gelogd. Zo heeft de zorg altijd de directe beschikking over alle relevante informatie en kan inhoud worden gegeven aan de “patient assisted healthcare” doelstellingen van de zorg.

  Voorbeeld slimme sensoren in de zorg

  Hoe combineer je slimme sensoren in de zorg?

  Sensortechnologie vernieuwt continu. Zorgorganisaties willen de toepassingen van nu inzetten zonder gebonden te zijn aan het beperkte portfolio van verpleegoproep leveranciers. Daarom biedt IQ Messenger de meest verrijkte integraties met de volgende merken: Mobotix, HikVision, Sensara, Daza, Robin etc.

  • IQ Messenger kan in alarmberichten een camerabeeld naar keuze meesturen
  • Zorgprofessionals scannen een NFC tag en pauzeren daarmee de detecties
  • Bij een kritisch event zoals een agressie alarm of insult start de record functie
  • Met de toepassing van sensoren zijn dwaaldetectie polszenders verleden tijd
  • Meldingen van sensoren vormen een interessante dataset als bewonersdashboard

  Met IQ Messenger’s merkonafhankelijke technologie ben je verzekerd van een toekomstvast platform.

  Vraag een demo aan

  Bekijk wat IQ Messenger te bieden heeft als merkonafhankelijke message broker voor kritische alarmering. Meld je aan voor een live demo!

  Tijdens de online demo van een half uur geven we je een tour door onze alarmeringssoftware. We laten zien wat onze software te bieden heeft en beantwoorden al je vragen. Wil je een incompany demo aanvragen? Dat kan ook, vermeld dit dan in het bericht.

  Slimme sensoren zorg

  Ja, ik meld mij aan voor een (online) demo

   Slimme sensoren zorgCathexis
   Slimme sensoren zorgAivex
   MobotixMobotix
   Slimme sensoren zorgKNX
   Slimme sensoren zorgSensara
   Slimme sensoren zorgDAZA Opticare
   Dutch DomoticsDutch Domotics
   AxisAxis
   AscomAscom
   KadexKadex
   Kepler Vision TechnologiesKepler Vision Technologies
   Robin Telecom DevelopmentRobin Telecom Development
   Vayyar
   Momo Medical
   VAIBS

   Bekijk ook de overige integraties

   Beademing

   Lees meer

   Medische systeemintegraties

   Lees meer
   medische alarmering

   Couveuses en CTG

   Lees meer

   Microsoft Teams

   Lees meer
   Request a demo

   Start met IQ Messenger.
   Optimaliseer alarm management

   Vraag een demo aan

   Houd me op de hoogte

   Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws en updates in je mailbox

   Meld mij aan