Slimme sensoren en camera’s in de zorg

Slimme sensoren en cameratechnologie worden binnen alle zorgsegmenten toegepast. Van toepassingen in de ICU van het ziekenhuis, verpleeghuizen tot aan de gehandicaptenzorg. 

Waar wordt een slimme sensor gebruikt?

Slimme sensoren en cameratechnologie worden binnen alle zorgsegmenten toegepast. In ziekenhuizen passen ze deze technologie toe op de ICU om een geïsoleerde patiënt buiten de kamer te kunnen monitoren. Bij steeds meer verpleeghuizen faseren ze verpleegoproepsystemen uit. Men kiest dan voor passieve alarmering met slimme sensortechnologie (verpleeghuis zonder verpleegoproepsysteem). En ook in de gehandicaptenzorg hebben slimme sensoren meerwaarde. Door bijvoorbeeld de slimme sensor Nightwatch. Deze detecteert epileptische aanvallen waardoor camera’s automatisch een video opname starten. Vervolgens is er de optie om die video mee te sturen met het alarmbericht naar de SmartApp van de zorgprofessional.

Wat is een slimme sensor?

Een slimme sensor is een sensor die waarneemt en data verzamelt. Deze sensoren geven een signaal af wanneer ze een afwijking signaleren op de gewenste situatie. Wat de gewenste situatie is, bepalen zorgverleners per cliënt of patiënt op basis van hun individuele behoeften. Dit zijn voorbeelden van detecties door slimme sensoren:

Wat zijn de voordelen van slimme sensoren in de zorg?

Als de slimme sensor een noodsituatie signaleert, triggert het automatisch een alarm. Dit kan bijvoorbeeld een melding zijn dat de persoon is gevallen of ongebruikelijk lang op het toilet zit. Hiervan krijgt de mantelzorger, verpleegkundige en/of zorgcentrale een melding. Hierdoor kan de professional snel ingrijpen bij deze (mogelijke) noodsituatie. Door de integraties van IQ Messenger met slimme sensoren, kun je bij een alarm realtime camerabeelden inzien of een spreek-luister verbinding opzetten. Zo kan de verpleegkundige vanaf een afstand de situatie analyseren en bepalen of er echt ingegrepen moet worden of niet.

Sensoren beschikken over functionaliteiten die IQ Messenger kan starten:

  • Het activeren van de privacy modus
  • Sensoren automatisch pauzeren wanneer zorgprofessional kamer betreedt
  • Video recording starten van het event
  • Spreek-luisterverbinding starten

Wat zijn de nadelen van slimme sensoren in de zorg?

De slimme sensoren en de koppelingen die met verschillende systemen gemaakt worden, bieden voornamelijk voordelen. Maar zijn er ook nadelen? Wij zien dat de verandering binnen de organisaties het lastigste obstakel vormt. Medewerkers zullen een nieuwe manier van werken moeten omarmen en dat heeft tijd nodig. Zorgprofessionals moeten wennen aan én bekend raken met de nieuwe mogelijkheden die de slimme sensoren te bieden hebben. Als de professionals eenmaal vertrouwd zijn met de slimme sensoren, zijn ze enorm enthousiast over de berg aan mogelijkheden die er ontstaan is.

Voorbeeld slimme sensoren in de zorg

Voordelen van IQ Messenger:

1. Merkonafhankelijk:

Wij bieden ondersteuning van alle soorten slimme sensor technologie. Dat wil zeggen dat IQ Messenger merkoverstijgend is. Wij filteren detecties en combineren verschillende merken en devices. Met eenvoudige alarmtoewijzing komt een alarm altijd bij de juiste medewerker op de verpleegpost, SmartApp of meldkamer webapplicatie Graphical Floor Plan.

2. Verrijkt:

Bij een alarm kun je realtime camerabeelden inzien of een spreek-luister verbinding opzetten. Maar je kan met IQ Messenger ook de privacy modus activeren of sensoren automatisch pauzeren wanneer de zorgprofessional een kamer betreedt.

3. Data-driven/leefstijlmonitoring:

IQ Messenger slaat alle detecties op zodat zorgorganisaties beschikken over voorspellende data. Hierdoor kunnen zij de zorg nog beter plannen en gerichter verlenen. Denk bijvoorbeeld aan: Hoe veel tijd geslapen, aantal toilet bezoeken, beweging en gebruik van het verpleegoproepsysteem. De data stuurt het systeem door aan degenen die daarvoor toestemming hebben, zoals een mantelzorger of verpleegkundige.

Hoe worden slimme sensoren in de zorg ingezet voor leefstijlmonitoring?

Sensoren worden primair ingezet om cliënten te bewaken. Een combinatie van meldingen vormt vervolgens een alarmbericht. Alle detecties kunnen zonder hierop te alarmeren worden opgeslagen. Zo beschikken organisaties over voorspellende data om zorg nog beter te plannen.

Deze data zijn toonbaar in IQ Messenger’s bewonersdashboard of patiëntdashboard. Hier wordt de date gecombineerd met historische gegevens en realtime informatie uit het ECD of EPD en een overzicht van actieve meldingen en vitale gegevens. Daarnaast wordt deze data  gecombineerd met aanvullende data van andere systemen en historische gegevens. De verpleegkundige houdt zo het dagelijks leefpatroon in de gaten. Ze ziet daarnaast ook of daarin iets verandert wat van belang is. Met de inzage in deze data, kan gerichter zorg verleend worden.

NIEUW: IQ Messenger Medical realiseert slimme koppeling met Momo Medical BedSense

Binnenkort zal de bedsensor van Momo Medical geïntegreerd zijn op het merkonafhankelijke IQ Messenger Medical platform. De Momo BedSense is een sensor welke onder het matras van de bewoner gelegd wordt. Zo weet de zorgmedewerker wanneer iemand draait tijdens de slaap, onrustig is of aanstalten maakt om uit bed te stappen. De kamer hoeft alleen betreden te worden als dat écht nodig is, hetgeen zorgt voor meer privacy en een betere nachtrust van de bewoner.

Middels de slimme en permanent bewaakte koppeling met de Momo BedSense wordt een volledige ketenbewaking voorzien, alarmmoeheid gereduceerd en een maximale betrouwbaarheid gegarandeerd. IQ Messenger Medical is zowel medisch klasse IIb, ISO 13485, NEN 2575, NEN 7510, ISO 27001 en WDTM ketenkeurmerk gecertificeerd. Alle alarmberichten van de Momo BedSense worden middels het IQMessenger Medical platform voorzien van de juiste optische en akoestische herkenbaarheid evenals werkinstructies op een toestel naar keuze van de verpleegkundige. Uiteraard worden alle events en alarmberichten vanuit de Momo BedSense in de rapportage vastgelegd en gevisualiseerd voor een overzichtelijk inzicht ter beoordeling van de gezondheid van de bewoner.

NIEUW: IQ Messenger Medical is gestart met de integratie van de nieuwste Vayyar radar slimme sensortechnologie!

In een nieuwe IQ Messenger Medical 12 release zal de Vayyar slimme sensor integratie worden vrijgegeven. De radar technologie van de Vayyar slimme sensor geeft direct inzicht in de bewegingsactiviteit van cliënten en voorziet in automatische valdetectie en leefstijlmonitoring zonder wearables, camera’s, microfoons of knoppen.

De privacy van cliënten wordt gewaarborgd omdat camera’s niet hoeven worden ingezet. Pols- of halszenders zijn niet meer nodig omdat sensoren herkennen wanneer hulp nodig is. De Vayyar radar slimme sensoren zijn onopvallend, eenvoudig te installeren, intra- en extramuraal inzetbaar, en werken contactloos. De volgende detecties zijn voorzien:

– Aanwezigheid en beweging van de bewoner in de kamer
– Valdetectie
– Dwaalgedrag
– Realtime analyse van lichaamshouding
– Badkamerbezoeken

Verpleegkundigen kunnen gemakkelijk detecties in/uit schakelen en de alarmen op een draadloos toestel naar keuze of onze SmartApp ontvangen. Bovendien integreert IQ Messenger in haar cliënten overzicht ook de realtime cliëntstatus zodat zorgverleners direct inzichtelijk hebben wat er op een bewonerskamer gebeurt.

IQ Messenger geeft zorgorganisaties de merkonafhankelijke keuzevrijheid om de juiste slimme sensor te selecteren op basis van het beoogde werkproces en budget. Zo kunnen alle klassieke zorgsystemen worden verrijkt met een passende slimme sensor en kunnen ook verschillende slimme sensoren voor verschillende cliëntprofielen in een mix worden toegepast. Uiteraard worden de alarmen van alle aangesloten sensoren en systemen nauwgezet en uniform in het IQ Messenger systeem gelogd. Zo heeft de zorg altijd de directe beschikking over alle relevante informatie en kan inhoud worden gegeven aan de “patient assisted healthcare” doelstellingen van de zorg.

Hoe combineer je slimme sensoren in de zorg?

Sensortechnologie vernieuwt continu. Zorgorganisaties willen de toepassingen van nu inzetten zonder gebonden te zijn aan het beperkte portfolio van verpleegoproep leveranciers. Daarom biedt IQ Messenger de meest verrijkte integraties met de volgende merken: Mobotix, HikVision, Sensara, Daza, Robin etc.

  • IQ Messenger kan in alarmberichten een camerabeeld naar keuze meesturen
  • Zorgprofessionals scannen een NFC tag en pauzeren daarmee de detecties
  • Bij een kritisch event zoals een agressie alarm of insult start de record functie
  • Met de toepassing van sensoren zijn dwaaldetectie polszenders verleden tijd
  • Meldingen van sensoren vormen een interessante dataset als bewonersdashboard

Met IQ Messenger’s merkonafhankelijke technologie ben je verzekerd van een toekomstvast platform.

Slimme sensoren zorgCathexis
Slimme sensoren zorgAivex
MobotixMobotix
Slimme sensoren zorgSmarterVision
Slimme sensoren zorgKNX
Slimme sensoren zorgSensara
Slimme sensoren zorgDAZA Opticare
Dutch DomoticsDutch Domotics
AxisAxis
AscomAscom
KadexKadex
Kepler Vision TechnologiesKepler Vision Technologies
Robin Telecom DevelopmentRobin Telecom Development
Vayyar
Momo Medical
VAIBS

Bekijk ook de overige integraties

Epilepsie detectie

Epilepsie detectie

Lees meer

Portofoons

Lees meer
Draagbare sensoren

Draagbare sensoren

Lees meer

Piepers

Lees meer
Request a demo

Start met IQ Messenger.
Optimaliseer alarm management

Vraag een demo aan

Houd me op de hoogte

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws en updates in je mailbox

Meld mij aan