Dwaaldetectie

Als merkonafhankelijk software platform geven wij zorginstellingen de keuzevrijheid om te bepalen welk systeem het beste past bij de zorgvraag

Waarom dwaaldetectie?

Dwaaldetectie wordt ingezet bij cliënten met wegloop- en dwaalgedrag. Vaak zijn dit cliënten met een vorm van dementie. Met het dwaaldetectiesysteem wordt er meer veiligheid, eigen regie en bewegingsvrijheid geboden terwijl het risico op weglopen en/of incidenten wordt verkleind omdat de verpleegkundige altijd weet waar de cliënt zich bevindt. Door gebruik te maken van de technologische mogelijkheden die er zijn om cliënten in het oog te houden, is het beperken van de vrijheid van cliënten door de zorginstelling vaak niet nodig.

Hoe werkt een dwaaldetectiesysteem?

Dwaaldetectie is in de basis een sensor (in een polsbandje of halsketting) die registreert of cliënten zich op een ongewenste plaats bevinden. Met leefcirkels wordt ingesteld op welke plaatsen in of buiten het gebouw de cliënt mag komen. De grootte van de leefcirkel wordt afgestemd op de individuele situatie van de cliënt.

Met behulp van de sensor kunnen deuren voor sommige cliënten gesloten blijven en voor anderen open gaan. Bij cliënten die echt niet een afdeling of groepswoning af mogen, wordt een dwaalalarm gegeven bij het naderen van de laatste deur. Die deur kan vervolgens op slot worden gehouden voor die betreffende cliënt. De cliënten die wel door een bepaalde deur mogen, krijgen dan meer bewegingsvrijheid. Cliënten met wegloopgedrag kunnen op deze manier niet ongemerkt een zorggebouw verlaten.

Integraties dwaaldetectie

IQ Messenger integreert een groot aantal dwaaldetectiesystemen met diverse functionaliteiten. Als merkonafhankelijk software platform geven wij zorginstellingen de keuzevrijheid om te bepalen welk systeem het beste past bij de zorgvraag. Of wij nu een dwaaldetectiesysteem koppelen aan het bestaande zorgproces of aan het nieuwe zorgproces; IQ Messenger maakt jouw gewenste werkproces mogelijk met elk willekeurig systeem.

Elke locatie vraagt mogelijk weer een andere zorgvraag. In de praktijk zien wij dat zorginstellingen daarom behoefte hebben aan flexibiliteit van hun systemen. IQ Messenger biedt de mogelijkheid om verschillende systemen te kunnen toepassen in jouw werkproces zonder belemmeringen dat klassieke hardware systemen niet gekoppeld kunnen worden met het gewenste dwaaldetectiesysteem.

Of je nu een draagbare ontvanger wilt met een noodknop of spreek-luister verbinding en deze oplossing voorzien moet worden van een simkaart, GPS, WiFI of Bluetooth verbinding; IQ Messenger gaat in dialoog met de zorginstelling over het gewenste resultaat en koppelt met diverse systemen die deze vraag kunnen ondersteunen.

Welke mogelijkheden zijn er met IQ Messenger op dit gebied i.c.m. diverse systemen?

  • Ontvangen van alarmen op elk willekeurig device, zoals een pager, portofoon, DECT of smart device.
  • Alarmafhandeling via onze SmartApp op de smartphone zowel op Android als iOS.
  • Locatie meesturen van de bewoner middels WiFi, BLE, GPS of bakens
  • Spreek-luister verbinding tussen bewoner en zorgprofessional
  • Aansturen van deuren en liften
  • Dichtstbijzijnde camerabeeld meesturen van locatie getriggerde alarm
  • Koppeling met ECD
  • Eigen of externe meldkamer waar meldingen naar toe verstuurd worden
  • Bewonersdashboard met leefstijlmonitoring
  • Instellen veilige zones

In praktijk passen organisatie verschillende dwaaldetectiesystemen voor binnenshuis, in de binnentuin en in de wijk toe. De diverse dwaaldetectiesystemen worden ingezet om functionaliteit aan te vullen aan en tot één gewenste oplossing te komen voor zowel intra- als extramuraal.

Dwaaldetectie 3.0

Naast de klassieke toepassingen zien wij ook de ontwikkeling welke steeds meer getest wordt door zorginstellingen met gezichts- en postuurherkenning. Bij bestaande systemen voor dwaaldetectie en/of leefcirkels moeten cliënten een draagbare ontvanger bij zich dragen maar bij gebruik van camerabeelden en gezichtsherkenning is dit niet meer nodig.

Bij postuurherkenning gaat het om het herkennen van de gestalte en beweging van een persoon. Op basis van camerabeelden kunnen alle personen in een verpleeg- of verzorgingshuis (zowel cliënten als zorgprofessionals) gelokaliseerd worden. Uit de beelden kan je dan afleiden of een persoon veilig is. Deze benadering maakt het mogelijk om cliënten ook te herkennen wanneer ze voorovergebogen door het gebouw lopen en hun gezicht niet binnen bereik is van de camera, wat in de ouderenzorg vaak het geval is.

IQ Messenger integraties:

BluetoothBluetooth
AtusAtus
LaipacLaipac
AscomAscom
MeitrackMeitrack
EkahauEkahau
ContinYouContinYou
STT CondigiSTT Condigi
V.ALRTV.ALRT
ZintouchZintouch
KadexKadex
MobileTrackMobileTrack
SafetyTracerSafetyTracer
TeleAlarmTeleAlarm
ElpasElpas
IndigoIndigo
BloolocBlooloc

Bekijk ook de overige integraties

Machinemeldingen, procesbesturing en smart factory

Lees meer

Piepers

Lees meer

Personenalarmering, telemonitoring en wearables

Lees meer
Zorgalarmering

Zorgalarmering (personenalarmering)

Lees meer
Request a demo

Start met IQ Messenger.
Optimaliseer alarm management

Vraag een demo aan

Houd me op de hoogte

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws en updates in je mailbox

Meld mij aan