Implementatie van slimme zorgtechnologie
Valkenhof
Producten en diensten
Slimme zorgtechnologieIndustrie
OuderenzorgLocatie
NederlandBronnen en downloads
Lees het hele verhaalValkenhof implementeert slimme zorgtechnologie
Stichting Valkenhof heeft de systemen bij locatie Leenderhof vervangen voor nieuwe zorgdomotica apparatuur.
IQ Messenger vormt het centrale hart in dit geheel. Simac, aanbieder van slimme zorgoplossingen, implementeerde het merkonafhankelijke IQ Messenger platform met het locatiebepalingssysteem, het verpleegoproep systeem, slimme sensoren en deurstandsignalering.
De alarmmeldingen komen overdag binnen op een Mitel toestel en in de nacht op de IQ Messenger SmartApp. Met IQ Messenger heeft Valkenhof geen fysieke servers meer in een bezemkast maar een volledig virtuele omgeving waarop alle meldingen binnen komen.
Uitgangspunten valkenhof project zorgtechnologie
Nel Kolsteren, locatiemanager Leenderhof, vertelt wat de uitgangspunten van Valkenhof zijn bij de implementatie van zorgtechnologie.
“Techniek moet de professional ondersteunen in het verlenen van zorg en absoluut niet vervangen!”
Kolsteren: “We bereiden ons voor op een veranderende arbeidsmarkt want je kan bijna niet meer zonder techniek. Als zorgorganisatie staan we open voor nieuwe technieken die ons helpen bij zorgverlening en het bieden van veiligheid. We willen graag de vrijheidsbeperkende aspecten weg halen. Mensen moeten namelijk ervaren dat het hun plek is, waar zij kunnen gaan en staan waar ze willen.”
Kolsteren geeft aan dat op alle locaties van Valkenhof de vernieuwende technologie met zorgalarmering van IQ Messenger wordt geïmplementeerd. Over de oude situatie vertelt ze: “We hadden te maken met verouderde apparatuur zoals bedmatten en bewegingssensoren die soms niet functioneerden, wat voor veel valse meldingen zorgde waardoor zorgverleners onnodig weg moesten bij de bewoner die zij aan het verzorgen waren.”
Dwaaldetectie en leefcirkels voor bewegingsvrijheid
Valkenhof maakte in het verleden gebruik van een systeem waarbij een zorgprofessional bij een alarmmelding alleen het kamernummer zag en niet wist waar de bewoner zich precies bevond.
Kolsteren:
“Sommige bewoners maken bijvoorbeeld oproepen vanuit het grand café. Met het nieuwe systeem werken we met leefcirkels en zien we precies waar de bewoner zich bevindt en met camerabeelden kunnen we analyseren wat de situatie is.”
Eenvoudig detecties aan- en uitzetten middels dashboard
Wanneer inzet van beweegdetectie of observatie met camera nodig is, kunnen zorgprofessionals detecties zonder tussenkomst van een technische dienst of beheerder snel aan- of uitzetten. Na een artsenvisite wordt regelmatig besloten welke detecties worden toegepast.
Kolsteren:
“Vroeger duurde het lang voordat detectie systemen werden ingezet omdat we afhankelijk waren van derden. Nu is dit in een makkelijk te bedienen webapplicatie zo geregeld. Alleen zorgprofessionals met minimaal het niveau verzorgende en zorgcoördinatoren zijn bevoegd om met dit dashboard te werken.”
Camera's om virtuele nachtrondes te lopen en privacy
Voor diverse bewoners is geplande zorg in de nacht van toepassing. Dit betekent op vaste tijden middels camera’s bewoners observeren. Bijvoorbeeld bij mevrouw X iedere nacht drie keer omdat ze anders zonder dekbed slaapt. Kolsteren zegt hierover: “Vroeger moesten we fysiek naar de kamers gaan, waardoor we de bewoner stoorde in diens slaap. Met de inzet van camera’s is het mogelijk virtuele rondes te lopen en kamers met één druk op de knop de kamer in te zien. Daar waar het niet nodig is, willen we dat niet i.v.m. privacy. Dit noemen we geplande nachtzorg, wat vastgelegd staat in het zorgleefplan.”
Ook in gangen en andere openbare ruimtes zijn sensoren toegepast om in te zien wanneer een bewoner onrustig is. Omdat dit algemene ruimtes zijn gelden hier andere regels voor. Kolsteren: “Voor de privacy van medewerkers daarentegen moesten we wel een oplossing vinden. Zodra een medewerker de gang op loopt kan ze een stip scannen en schakelt de camera in privacy stand.”
“Net zo eenvoudig als contactloos betalen.”
De locatiemanager heeft alle familieleden geïnformeerd en eigenlijk vinden mensen het heel gewoon. Bij een ‘uit bed’ melding en het vervolgens verlenen van zorg aan de bewoner, kan de medewerker het aanwezigheidslampje aanzetten en zijn de beelden voor andere medewerkers niet meer zichtbaar. Wanneer de medewerker de kamer verlaat, schakelt deze via het groene knopje de camera weer aan.
Alle meldingen op één device
De zorgprofessionals hebben nu, in plaats van meerdere devices, alleen nog maar een smartphone om alle oproepen op te ontvangen.
Bellen, zorgmeldingen, BHVoproepen; het kan met IQ Messenger allemaal op hetzelfde device. Per type melding kun je zien welke prioriteit hier bij hoort, dit is voor beheerders makkelijk instelbaar. Als het storend is dat er berichten binnenkomen omdat je aan het bellen bent met een arts bestaat er een ‘bezet status’ die er automatisch af gaat.
Valkenhof wilde geen desinvesteringen en bestaande hardware behouden en koos om in de dagsituatie Mitel handsets te blijven gebruiken met tekstuele berichten. Met het merkonafhankelijke alarmeringsplatform van IQ Messenger is dit mogelijk. Vanaf de vroege avond gaan meldingen naar smartphones.
Kolsteren:
“Uiteindelijk willen we ook in de dagsituatie smartphones gebruiken. Als bewoners nu overdag langer slapen of eerder naar bed gaan, ontvangen we op de bestaande Mitel toestellen een melding, maar kunnen we niet bekijken wat er aan de hand is. Stapsgewijs zullen de handsets vervangen worden door smartphones.”
Alarmen snel en eenvoudig toewijzen
Het is ook mogelijk om in te stellen voor welke afdelingen je meldingen ontvangt. Als Valkenhof in de toekomst meerdere gebouwen op IQ Messenger aansluit is dit handig. “In dat geval gaan we op naam inloggen in plaats van op functie om te zien welke medewerker er voor welke alarmen verantwoordelijk is”, vertelt Kolsteren.
Toestellen die het niet meer doen kunnen snel vervangen worden. Je download de app en logt gewoon in op een ander toestel.De inzet van smartphones is ideaal want bij een WiFi storing is er altijd nog 4G als back-up.
Wennen aan een nieuw zorgsysteem
Het is volgens Kolsteren een uitdaging om zorgprofessionals kennis te laten maken met een nieuw systeem: “Het systeem moet flexibel en gemakkelijk zijn, anders haakt de zorg af.”
“Het moet net zo simpel te bedienen zijn als bijvoorbeeld de Facebook applicatie of WhatsApp. Deze eenvoud zien we terug in de IQ Messenger applicaties.”
Voor een goede toepassing van het nieuwe systeem in praktijk en om de zorgprofessionals rustig te laten wennen zijn er meerdere samenkomsten georganiseerd.
Kolsteren: “Om de zorgprofessionals op te leiden hebben we twee bijeenkomsten georganiseerd. De training verliep erg snel. Daarnaast hebben we inloopspreekuren gepland zodat ze vragen konden stellen.”
Bij uitval van het WiFi netwerk
Een WiFi storing betekent niet dat heel het systeem direct plat ligt.
Kolsteren vertelt hierover: “Bij uitval van het WiFi netwerk kunnen we nog steeds meldingen inzien. Dit doen we op een speciaal kastje in het gebouw waarop meldingen van bewoners nog steeds zichtbaar zijn omdat deze communiceren over een andere infrastructuur.”
De mogelijkheden van IQ Messenger
Bekijk wat IQ Messenger heeft te bieden als merkonafhankelijke message broker voor kritische alarmering. Kom vandaag in contact met ons en plan een live demo.
Blijf op de hoogte
Wil je op de hoogte blijven van de laatste meldingen, producten of updates vanuit IQ Messenger? Meld je dan aan om dit per e-mail te ontvangen.