Stille medische alarmering

Het realiseren van stillere of volledig stille alarmering voor meer rust op de afdeling

Stille medische alarmering

Na het terugbrengen van ongewenste alarmen en alarmmoeheid, kunnen zorgorganisaties de volgende stap realiseren: stillere of volledig stille alarmering.

Met stille alarmering bedoelen we dat de akoestische signalering van het bronapparaat (veelal een medisch apparaat zoals een monitor, infuuspomp of beademingstoestel) is uitgeschakeld. De alarmen zijn dan nog wel zichtbaar op het bronapparaat en worden middels een bewaakte koppeling aan IQ Messenger Medical verstuurd welke deze op haar beurt aflevert op een toestel of smartphone naar keuze.

Net als bij reductie van alarmmoeheid zijn de voordelen voor patiënten en zorgprofessionals bij het toepassen van stille alarmering zeer groot. De wens om tot stille alarmering te komen wordt dan ook door veel ziekenhuizen gedragen. IQ Messenger Medical helpt ziekenhuizen actief om deze doelstelling te realiseren.

De wetgever in Europa geeft geen belemmering voor het gebruik van een stille medische alarmering wanneer het medisch apparaat deel uitmaakt van een gedistribueerd alarmsysteem. IQ Messenger Medical (het centrale hart van het gedistribueerde alarmsysteem) ondersteunt een veilige stille medische alarmering conform de CDAS standaard (gedistribueerd alarmsysteem met alarmbericht confirmatie IEC 80001).

Uiteraard is de ondersteuning van stille alarmering op het medisch apparaat ook benodigd:

  • Zo dient het medisch apparaat te beschikken over een stille alarmeringsfunctie
  • Moet het bronapparaat de stil functie automatisch kunnen uitschakelen indien het niet meer verbonden is met IQ Messenger Medical (heartbeat functie) of bij het uitblijven van een alarmconfirmatie vanuit IQ Messenger Medical

 

Gelukkig is steeds meer medische apparatuur voorzien van deze alarmeringsfunctie en kunnen er ook al grotere verbeteringen worden gerealiseerd met een stillere alarmering wanneer volledig stil (nog) niet is ondersteund door het medisch apparaat.

IQ Messenger Medical is medisch klasse llb gecertificeerd en voldoet daarmee volledig aan de Europese regels voor medische hulpmiddelen.

Bekijk meer oplossingen

Maximale controle op de BHV-organisatie

Lees meer
man down alarm app

Productiealarmering en lone worker beveiliging

Lees meer

Realiseer je eigen meldkamer

Lees meer
Slimme sensoren

Camera’s, slimme sensoren en privacy

Lees meer
Request a demo

Start met IQ Messenger.
Optimaliseer alarm management

Vraag een demo aan

Houd me op de hoogte

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws en updates in je mailbox

Meld mij aan