Leefcirkels en bewegingsvrijheid

Het doel van leefcirkels is om cliënten meer bewegingsvrijheid te bieden én meer regie in hun dagelijks leven. Daar wordt tegenwoordig technologie voor ingezet. Door de software van IQ Messenger sluiten we bestaande systemen op elkaar aan, zodat de technologie nog beter afgestemd is op het zorgproces.

Door leefcirkels meer bewegingsvrijheid in een veilige omgeving

Zorginstellingen met demente bewoners van een PG-afdeling staan sinds de Wet zorg en dwang voor grote uitdagingen. Want door de Wet zorg en dwang wordt van zorginstellingen gevraagd meer vrijheid te bieden aan hun bewoners door niet meer met gesloten afdelingen te werken, maar met leefcirkels voor dementie. Met als doel door leefcirkels, bewegingsvrijheid te realiseren. Eén van de grootste uitdagingen is om de meest veilige omgeving te creëren en hierbij de waardigheid en kwaliteit van leven van iedere bewoner te verbeteren.

Er kan sprake zijn van een beperking van de bewegingsvrijheid op verschillende manieren. Bijvoorbeeld als een cliënt op een gesloten afdeling of achter een gesloten voordeur moet verblijven. Of als de cliënt een locatie niet zelfstandig mag verlaten, omdat de voordeur op slot zit. Of dat een cliënt altijd eerst toestemming moet vragen om naar buiten te mogen. Leefcirkels voor dementie bieden hierbij de uitkomst om meer bewegingsvrijheid te realiseren.

Leefcirkels en bewegingsvrijheid

Leefcirkels zijn door de zorginstelling vastgestelde bewegingszones waar een cliënt in of buiten het gebouw mag komen. Hoe groot deze leefcirkel is, hangt af van de individuele situatie van de cliënt. Zo mag de ene cliënt bijvoorbeeld naar het restaurant beneden terwijl een ander alleen op de afdeling mag verblijven. Met behulp van een halszender is bekend waar de bewoner zich bevindt en gaan er vervolgens, afhankelijk van de ingestelde grootte van de leefcirkel, deuren open of dicht.

Voor wie zijn leefcirkels bedoeld?

Leefcirkels zijn bedoeld voor cliënten met wegloop- en dwaalgedrag. Dit zijn vaak ouderen met een midden tot vergevorderd stadium van dementie. Door leefcirkels bij dementie toe te passen kun je cliënten meer bewegingsvrijheid bieden én meer regie geven in hun dagelijks leven. IQ Messenger zorgt voor grotere leefcirkels en bewegingsvrijheid.

Wat zijn de voordelen van leefcirkels en bewegingsvrijheid?

De voordelen van leefcirkels zijn:

  • Een hogere levenskwaliteit omdat cliënten hun eigen regie kunnen behouden en zich vrij kunnen bewegen.
  • Veiligheid voor de cliënten omdat leefcirkels zijn afgestemd op hun individuele situatie.
  • Rust, overzicht en duidelijkheid bij de zorgprofessional omdat hij/zij direct een melding op hun telefoon krijgen wanneer een cliënt buiten de leefcirkel komt.
  • De hogere mate van bewegingsvrijheid zorgt voor de cliënt voor meer lichaamsbeweging en sociaal contact en leidt daardoor vaak naar medicatie reductie.

Vraag een demo aan

Bekijk wat IQ Messenger te bieden heeft als merkonafhankelijke message broker voor kritische alarmering. Meld je aan voor een live demo!

Tijdens de online demo van een half uur geven we je een tour door onze alarmeringssoftware. We laten zien wat onze software te bieden heeft en beantwoorden al je vragen. Wil je een incompany demo aanvragen? Dat kan ook, vermeld dit dan in het bericht.

Demo aanvragen

Ja, ik meld mij aan voor een (online) demo





    Welke oplossing biedt IQ Messenger voor de technologie die bij leefcirkels en bewegingsvrijheid hoort?

    Een dwaaldetectie oplossing bestaat meestal uit slimme sensoren, GPS trackers en draagbare ontvangers voor de bewoner om zowel binnenshuis als in de binnentuin en in de wijk te kunnen alarmeren. Door deze technologie kunnen zorgprofessionals gemakkelijk in de gaten houden waar bewoners zich bevinden. Daarnaast geeft het de zorgprofessional en de familie van de bewoner een gerust gevoel, wanneer zij weten dat de bewoner zich in een veilige omgeving bevindt en waar hij of zij zich vrij kan bewegen.

    IQ Messenger integreert merkonafhankelijk oplossingen voor dwaaldetectie. Hierdoor zijn zorgorganisaties niet langer gebonden aan de beperkte systeemkeuze van een verpleegoproep leverancier. Alarmen komen binnen op onze native applicatie de SmartApp bij de toegewezen zorgprofessional. Bovendien kunnen alle gegevens verzameld worden binnen de webbased bewonersdashboard applicatie. Hier kun je leefstijl monitoring toepassen en in één overzicht één of meerdere locaties beheren en een koppeling maken met ECD.

    IQ Messenger biedt grote keuzevrijheid en integreert met vele bekende dwaaldetectiesystemen zoals Kadex, Zintouch, Safety Tracer, Evresys en Stanley Healthcare welke je ongeacht jouw bestaande systemen kunt koppelen aan jouw zorgproces. Wil je meer lezen over welke systemen wij allemaal integreren? Bekijk dan hieronder onze integraties van dwaaldetectiesystemen.

    • Locatie bewoner meesturen naar de SmartApp voor de zorgprofessional
    • Spreek luister tot stand brengen tussen bewoner en zorgprofessional via elk willekeurig device
    • Deuren, liften en camera’s in- of uitschakelen dan wel openen of sluiten op elk willekeurig moment
    • Dwaalmeldingen worden verstuurd naar de SmartApp voor de zorgprofessional
    • Met één overzicht over de gehele locatie of meerder locaties alle alarmen ontvangen en in één oogopslag zien waar de bewoner zich bevindt via onze webbased GFP applicatie.

    IQ Messenger integraties:

    KadexKadex
    ZintouchZintouch
    CQ-Net LiveCQ-Net Live
    ElpasElpas
    BoschBosch
    AscomAscom
    HertekHertek
    VerkerkVerkerk
    Van BredaVan Breda
    V.ALRTV.ALRT
    SafetytracerSafetytracer
    SpotterSpotter
    MobileTrackMobileTrack
    EkahauEkahau
    EvresysEvresys

    Bekijk meer oplossingen

    Realiseer je eigen meldkamer

    Lees meer

    Dashboard voor leefstijlmonitoring

    Lees meer

    Redundantie en alarm ketenbewaking

    Lees meer

    Persoonsbeveiliging medewerkers met plaatsbepaling

    Lees meer
    Request a demo

    Start met IQ Messenger.
    Optimaliseer alarm management

    Vraag een demo aan

    Houd me op de hoogte

    Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws en updates in je mailbox

    Meld mij aan