Leefcirkels en bewegingsvrijheid

Een van de grootste uitdagingen is het creëren van bewegingsvrijheid voor ouderen om ze een optimale leefomgeving en vrijheid te kunnen bieden

Leefcirkels en bewegingsvrijheid

Een van de grootste uitdagingen is het creëren van bewegingsvrijheid voor ouderen om ze een optimale leefomgeving en vrijheid te kunnen bieden. IQ Messenger integreert op een merkonfhankelijke wijze systemen om aan de gewenste zorgvraag te kunnen voldoen, namelijk: het verbeteren van de kwaliteit van het leven van de bewoner.

Méér bewegingsvrijheid in een veilige omgeving met leefcirkels

Zorginstellingen met demente bewoners van een PG-afdeling staan sinds de Wet zorg en dwang namelijk voor grote uitdagingen. De Wet zorg en dwang vraagt zorginstellingen meer vrijheid te bieden aan hun bewoners door niet meer met gesloten afdelingen te werken, maar met leefcirkels om meer bewegingsvrijheid te realiseren. Een van de grootste uitdagingen is om de meest veilige omgeving te creëren en hierbij de waardigheid en kwaliteit van leven van iedere bewoner te verbeteren.

Er is sprake van een beperking van de bewegingsvrijheid als een cliënt op een gesloten afdeling of achter een gesloten voordeur moet verblijven, of als hij of zij een locatie niet zelfstandig mag verlaten, omdat de voordeur op slot zit, of dat hij of zij altijd eerst toestemming moet vragen om naar buiten te mogen. Leefcirkels bieden hierbij de uitkomst om meer bewegingsvrijheid te realiseren.

Wat zijn leefcirkels?

Leefcirkels zijn door de zorginstelling vastgestelde bewegingszones waar een cliënt in of buiten het gebouw mag komen. Hoe groot deze leefcirkel is, hangt af van de individuele situatie van de cliënt. Een cliënt mag bijvoorbeeld naar het restaurant beneden terwijl een ander alleen op de afdeling mag blijven. Met behulp van een halszender wordt gedetecteerd waar de bewoner zich bevindt en gaan er vervolgens, afhankelijk van de ingestelde grootte van de leefcirkel, deuren open of dicht.

Voor wie zijn leefcirkels bedoeld?

Leefcirkels zijn bedoeld voor cliënten met wegloop- en dwaalgedrag. Vaak zijn dit ouderen met een midden tot vergevorderd stadium van dementie. Het doel van leefcirkels is om deze cliënten meer bewegingsvrijheid te bieden én meer regie in hun dagelijks leven.

Wat zijn de voordelen van leefcirkels?

De voordelen van leefcirkels zijn:

  • Een hogere levenskwaliteit omdat cliënten hun eigen regie kunnen behouden en zich vrij kunnen bewegen.
  • Veiligheid voor de cliënten omdat leefcirkels zijn afgestemd op hun individuele situatie.
  • Rust, overzicht en duidelijkheid bij de zorgprofessional omdat hij/zij direct een melding op hun telefoon krijgen wanneer een cliënt buiten de leefcirkel komt.
  • De hogere mate van bewegingsvrijheid zorgt voor de cliënt voor meer lichaamsbeweging en sociaal contact en leidt daardoor vaak naar medicatie reductie.

Technologie/integraties die bij leefcirkels horen

Een dwaaldetectie oplossing bestaat meestal uit slimme sensoren, GPS trackers en draagbare ontvangers voor de bewoner om zowel binnenshuis als in de binnentuin en in de wijk te kunnen alarmeren. De zorgprofessional kan zo gemakkelijk in de gaten houden waar bewoners zich bevinden. Daarnaast geeft het de zorgprofessional en de familie van de bewoner een gerust gevoel, wanneer zij weten dat de bewoner zich in een veilige omgeving bevindt en waar hij of zij zich vrij kan bewegen.

IQ Messenger integreert merkonafhankelijk oplossingen voor dwaaldetectie. Zorgorganisaties zijn vanaf nu niet langer gebonden aan de beperkte systeemkeuze van een verpleegoproep leverancier. Alarmen komen binnen op onze native applicatie de SmartApp bij de toegewezen zorgprofessional. Bovendien kunnen alle gegevens verzameld worden binnen de webbased bewonersdashboard applicatie. Hier kun je leefstijl monitoring toepassen en in één overzicht één of meerdere locaties beheren en een koppeling maken met ECD.

IQ Messenger biedt grote keuzevrijheid en integreert met vele bekende dwaaldetectiesystemen zoals Kadex, Zintouch, Safety Tracer, Evresys en Stanley Healthcare welke je ongeacht jouw bestaande systemen kunt koppelen aan jouw zorgproces. Wil je meer lezen over welke systemen wij allemaal integreren? Lees dan hier over al onze integraties van dwaaldetectiesystemen.

  • Locatie bewoner meesturen naar de SmartApp voor de zorgprofessional
  • Spreek luister tot stand brengen tussen bewoner en zorgprofessional via elk willekeurig device
  • Deuren, liften en camera’s in- of uitschakelen dan wel openen of sluiten op elk willekeurig moment
  • Dwaalmeldingen worden verstuurd naar de SmartApp voor de zorgprofessional
  • Met één overzicht over de gehele locatie of meerder locaties alle alarmen ontvangen en in één oogopslag zien waar de bewoner zich bevindt via onze webbased GFP applicatie.

IQ Messenger integraties:

KadexKadex
ZintouchZintouch
CQ-Net LiveCQ-Net Live
ElpasElpas
BoschBosch
AscomAscom
HertekHertek
VerkerkVerkerk
Van BredaVan Breda
V.ALRTV.ALRT
SafetytracerSafetytracer
SpotterSpotter
MobileTrackMobileTrack
EkahauEkahau
EvresysEvresys

Bekijk meer oplossingen

Verpleegoproep

Verpleeghuis zonder verpleegoproep systeem

Lees meer

Persoonsbeveiliging medewerkers met plaatsbepaling

Lees meer

Redundantie en alarm ketenbewaking

Lees meer

Medische apparatuur en plaatsbepaling

Lees meer
Request a demo

Start met IQ Messenger.
Optimaliseer alarm management

Vraag een demo aan

Houd me op de hoogte

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws en updates in je mailbox

Meld mij aan