SmartApp Android

SmartApp Android: Kritische alarmering, voice/video, locatiebepaling en persoonlijke veiligheid. 

SmartApp Android

SmartApp Android

Alarmeren met de SmartApp Android is IQ Messenger’s meest gebruikte toepassing. Met de native Android SmartApp alarmeer je medewerkers met ringtones en alarmsettings naar keuze. Zo zijn alarmen direct herkenbaar en zijn medewerkers voorzien van een eenvoudige alarmeringsapp.

De superkrachtige SmartApp Android is zelfs in staat het door gebruikers ingestelde volume op smartdevices te overrulen. Zonder het passeren van de Google Cloud communiceren we direct met het toestel zodat medewerkers geen vertraging ervaren.

Met de SmartApp hoeven medewerkers niet langer twee of meerdere devices op zak te hebben of verschillende alarmeringsapps te gebruiken. Organisaties zien vele voordelen in het vervangen van klassieke devices zoals DECT en WiFi handsets voor smartphones. Bijvoorbeeld om te kunnen bellen over WiFi, camerabeelden in te zien en nog vele andere functionaliteiten, welke uitgebreid worden toegelicht hieronder.

Functionaliteiten

Android

Werkt op ieder Android device

Veiligheid

De SmartApp Enterprise is volledig beveiligd

Real-time

Real-time alarmen en alarm geschiedenis met acties

SIP & GSM

Onderling bellen of een spreek-luister verbinding over SIP en GSM

Connectiviteit

Verbinding over WiFi, 3G en 4G

Veelzijdig

Accepteren, weigeren, terugbellen met video functionaliteit, URL en App links

Paniekoproep

Maak een paniekoproep met locatiebepaling

Alle alarmen op één device en binnen één applicatie

De SmartApp Android is een eenvoudig bedienbare applicatie ontwikkeld in samenwerking met medewerkers die vaak te maken hebben met kritische alarmering. Deze applicatie biedt medewerkers een tool om alarmen te ontvangen en zelf persoonsbeveiligingsalarmen te kunnen triggeren.

Medewerkers ervaren uniformiteit dankzij één alarmeringsapplicatie voor meldingen ongeacht het systeem of apparaat dat alarmen verstuurd.

Inloggen SmartApp razendsnel middels Single Sign On

Het inloggen op de SmartApp kan op basis van een unieke gebruikersnaam en wachtwoord. Met ons concurrent use model zijn er alleen licenties nodig voor het aantal gelijktijdig ingelogde medewerkers. Met de identity and access management connector kan een medewerkers account inclusief gebruikersrechten automatisch worden aangemaakt. Met persoonlijke inloggegevens kunnen collega’s zien wie er online zijn en alarmen zijn toegewezen.

Een wachtwoord invoeren kan handmatig of middels Single Sign-On. De medewerker pakt een toestel naar keuze en logt automatisch in door zijn of haar badge te scannen. Uitloggen is geen moeite dankzij de “in charger” feature control die de medewerker automatisch uitlogt na een dienst.

Bekijk hoe je aanmeld op de SmartApp Enterprise en welke functies de applicaties heeft

Instructievideo bekijken

Alleen toegang tot de voor de medewerker geautoriseerde camerabeelden

Per medewerkers kun je profielen en autorisaties aanmaken op basis van de functie. Bepaalde camerabeelden mogen medewerkers bijvoorbeeld juist wel of niet inzien en medewerkers kunnen diverse bevoegdheid hebben als het gaat om het schakelen van profielen en activeren van alarmen.

Alarmen in één overzicht en bij afhandeling door een andere medewerker automatisch gewist

Alle alarmen welke toegewezen zijn aan de medewerker, zijn zichtbaar in de alarm events lijst. Een lijst waar alle alarmen op basis van prioriteit in chronologische volgorde staan weergegeven. De hoogte van de prioriteit, het icoontje, de kleur, tekst en alle bijbehorende informatie is eenvoudig te wijzigen via onze webbased beheerdersapplicatie de Event Flow Manager.

Alarmmelding – cruciale functionaliteiten voor goede en veilige alarmafhandeling

De inhoud van de alarmmelding kan ingericht worden naar het werkproces. Het icoontje, de kleur, ringtone en tekst bepalen organisaties zelf. De herkenbaarheid moet voorop staan zodat een medewerker direct weet om wat voor alarm het gaat.

Alarmen geven medewerkers de mogelijkheid om deze te ‘accepteren’ of te ‘weigeren’. Bij ‘accepteren’ geeft de medewerker aan dat hij het alarm afhandelt. Bij ‘weigeren’ wordt het alarm direct geëscaleerd naar een andere collega.

Voor een efficiënte alarmafhandeling biedt de SmartApp ook aanvullend diverse krachtige functionaliteiten welke kunnen worden toegevoegd aan de alarmmelding:

GSM en SIP bellen

Bij een alarm kan er direct een spreek-luister verbinding met de patiënt of client worden opgezet via GSM of SIP. Met deze functionaliteit is ook beeldbellen mogelijk. Deze functie zorgt voor extra veiligheid en efficiency en draagt bij aan een gerichte alarmopvolging.

Camera’s

Via de SmartApp kun je snel en eenvoudig een overzicht krijgen tot alle camera’s op een locatie (afhankelijk van de bevoegdheid van de medewerker). Als medewerker (met de juiste bevoegdheid) kun je met één klik inzicht krijgen in camera’s in de gang of bijvoorbeeld de video intercom.

Bovendien kunnen camerabeelden van zorgorganisaties in de kamers van patiënten en cliënten, in verband met privacy, continu geblurd tenzij er sprake is van een actief alarm of specifieke situaties zoals geplande nachtzorg.

URL link

Aan het alarmbericht kan een willekeurige URL link toegevoegd worden. Om bijvoorbeeld bij een brandalarm direct het evacuatieplan in te zien. Of bij een melding afkomstig uit een apparaat waarvan de medewerker niet precies meer weet hoe met dit apparaat te handelen kun je een link naar instructies toevoegen.

App link

Met deze functionaliteit kun je een third-party applicatie openen. Welke applicatie dit is, kun je zelf bepalen op basis van jouw werkproces. Bij een alarm van een monitor wanneer een drempelwaarde is overschreden kun je naast het alarmbericht en de laatst gemeten vitale waarde ook nog via de app link live de monitorbeelden bekijken. Zorgprofessionals hoeven niet meer fysiek naar de kamer te gaan, maar kunnen op afstand live de bij het alarm horende monitorbeeld inzien.

Cliënt- en patiëntkaart

IQ Messenger biedt directe koppelingen met ECD’s en EPD’s waardoor relevante cliënt- en patiëntinformatie met het alarmbericht kan worden meegestuurd. Dit is een top feature omdat de medewerker bij een alarm cruciale informatie kan raadplegen. Bijvoorbeeld of een cliënt of patiënt wel of niet gereanimeerd wilt worden. Maar ook bij een paniek of agressie alarm kan men direct belangrijke informatie over omgang raadplegen zodat hier rekening mee kan worden gehouden voordat de kamer betreedt wordt. De medewerker is met deze functionaliteit altijd goed voorbereid.

De cliënt- of patiëntkaart middels de ECD en EPD integratie is niet alleen middels de SmartApp maar ook webbased beschikbaar binnen de IQ Messenger Realtime Console en Graphical Floor Plan.

Bezet modus om je even volledig te kunnen concentreren op het werk, zonder alarmpiepjes

Op sommige momenten wil je even geen alarmen ontvangen. Als een zorgprofessional aandacht wil besteden aan de cliënt of patiënt zijn binnenkomende alarmen soms vervelend. Het is storend voor de cliënt of patiënt en verhoogt de werkdruk van de zorgprofessional. Daarnaast kan de situatie van de patiënt verslechteren op het moment dat een alarm luid blijft afgaan en deze niet kan worden beantwoordt. IQ Messenger heeft daarom de bezet modus ontwikkeld om de zorgprofessional in alle rust zorg te laten verlenen, zonder het ontvangen van anderen alarmen. De bezet modus kan zowel handmatig aan- en uitgezet worden op het toestel als via het scannen van een NFC tag of QR-code in de kamer.

Historie van alarmen in chronologische volgorde

Alle alarmen overzichtelijk in chronologische volgorde terugkijken. Dit kan via de historie functionaliteit in de SmartApp. Naast dat je de alarmen kunt terugzien, kan je ook terugkijken of het alarm is geaccepteerd, geweigerd, op welk tijdstip het alarm is verstuurd en op welk tijdstip het geaccepteerd of geweigerd is.

Profielen om sensoren aan- of uit te schakelen en nachtstanden te activeren

Als medewerker wil je soms snel en zonder tussenkomst van technisch beheer zelf de regie hebben om bepaalde systemen aan of uit te schakelen. Met onze webbased applicatie Profile Dashboard, maar ook via de SmartApp kan een medewerker, mits deze de bevoegdheid heeft, profielen schakelen. Voorbeelden van profielen schakelen zijn het aan- en uitzetten van een privacy modus, aan- en uitzetten van geluidsdetectie of een bed sensor.

Persoonlijke beveiliging medewerkers actief of passief starten met dezelfde app

Een belangrijk thema op de werkvloer is medewerkersveiligheid. De wet- en regelgeving bepaalt dat niet alleen de identiteit van de medewerker voldoende is. Het is namelijk vereist dat je naast de identiteit van de medewerker ook de locatie meestuurt waar de medewerker zich bevindt. Persoonsbeveiliging medewerkers met plaatsbepaling is een veel toegepaste IQ Messenger oplossing.

De SmartApp biedt twee verschillende vormen van persoonsbeveiliging. Persoonsbeveiliging getriggerd met een knop op het toestel en lone worker ook wel bekend als ‘no movement’.
Persoonsbeveiliging middels de toestelknop kan soms zelfs middels diverse knoppen en combinaties getriggerd en geannuleerd worden. Lone worker wordt ingezet in situaties, waarbij een beperkt aantal medewerkers op locatie zijn of bij professionals die buiten het zicht werken van andere collega’s. Op het moment dat een medewerker in gevaar komt en het toestel geen beweging detecteert zal er een pre-down alarm starten. Bij geen gehoor kan er dan vervolgens geëscaleerd worden naar een toegewezen collega of hulpdienst.

QR-code of NFC tag scan om alarmen af te stellen en deuren te openen

De SmartApp applicatie biedt de mogelijkheid om QR codes en NFC tags te scannen. Functionaliteiten die bijvoorbeeld geactiveerd kunnen worden zijn:

 • Profielen schakelen
 • Tijd en identiteit loggen
 • Toegangscontrole
 • Linken naar een document, video of applicatie
 • Afstellen van zorgalarmen bij aanwezigheid kamer ter vervanging verpleegoproepsysteem (verpleeghuis zonder verpleegoproep)

In- en out of charger om direct als SmartApp gebruiker uit te loggen

Met deze feature kan automatisch een functionaliteit in de SmartApp gestart worden. Naast automatisch in- en uitloggen kan je ook personal security, man down en lone worker in- of uitschakelen. Als een medewerker bijvoorbeeld zijn toestel aan de oplader legt, schakelt personal security uit. Je kan dan instellen dat er automatisch een notificatie naar de beveiliger wordt gestuurd met het bericht dat het toestel terug op zijn plek ligt. Wanneer de gebruiker het toestel uit de lader haalt, gaat er een commando naar de server en wordt personal security automatisch weer ingeschakeld. De gebruiker krijgt op het toestel een notificatie dat personal security is ingeschakeld. Zo hoeft men niet na te denken of de personal security is ingeschakeld of niet.

Vraag een demo aan

Bekijk wat IQ Messenger te bieden heeft als merkonafhankelijke message broker voor kritische alarmering. Meld je aan voor een live demo!

Tijdens de online demo van een half uur geven we je een tour door onze alarmeringssoftware. We laten zien wat onze software te bieden heeft en beantwoorden al je vragen. Wil je een incompany demo aanvragen? Dat kan ook, vermeld dit dan in het bericht.

Demo aanvragen

Ja, ik meld mij aan voor een (online) demo

  SmartApp Actions: Zelf alarmen starten met een eigen tekst

  Met SmartApp Actions kan de gebruiker zelf alarmen starten met een eigen tekst. In de backoffice stellen beheerders in welk type alarm de gebruiker mag starten. Denk aan een paniek alarm bij agressie, een brandalarm of een melding dat een cliënt zoek is. Met de voor medewerkers vrij in te vullen tekst kan de zorgprofessional collega’s direct op de hoogte brengen zodat de cliënt snel gevonden kan worden.

  Group Assignments: Aan- of afmelden voor groepen

  Met Group Assignments kunnen gebruikers zichzelf aan- of afmelden voor een Graphical Event Assignment (GEA) static groep die is aangemaakt op de IQ Messenger server. Hierdoor kan de gebruiker zich ook direct vanuit de IQ SmartApp Enterprise toewijzen aan meerdere verschillende backup-, buddy- en escalatiegroepen. Toewijzing vanuit de web-interface is niet meer nodig, omdat de gebruiker de schuifbalk eenvoudig kan gebruiken in de IQ SmartApp Enterprise.

  Berichtenstrook: Alarmberichten zichtbaar bovenin scherm

  Steeds meer zorgprofessionals werken met een smart device. Behalve bellen en zorgalarmering, bekijken ze bijvoorbeeld het EPD/ECD, medische curves, camerabeelden of e-mails. Alarmberichten in de IQ Messenger SmartApp zijn vaak kritisch en hebben prioriteit wat ervoor kan zorgen dat de applicatie waarin de zorgprofessional op dat moment werkt afgesloten wordt. Een aantal van deze alarmberichten zijn minder urgent. Zorgprofessionals willen in dat geval graag de huidige werkzaamheden afronden maar wél geïnformeerd worden. Hiervoor is de berichtenstrook ontwikkeld. Bij een minder urgent alarm wordt de applicatie niet afgesloten, maar wordt deze getoond bovenin het scherm. In de berichtenstrook is de mogelijkheid om alarmen te ‘accepteren’ of ‘weigeren’ ingebouwd. De zorgprofessional kan nu direct beslissen het bericht te accepteren, weigeren of later te behandelen. Uiteraard blijven alle veiligheidsmechanismes inclusief escalaties volledig behouden.

  Maantonen: Aankloptonen tijdens telefoongesprekken

  De angst om een binnenkomend zorgalarm te missen omdat je aan het bellen bent, is voor veel verpleegkundigen herkenbaar. Met de introductie van de nieuwe functionaliteit ‘maantoon tijdens spraakoproep’ zorgt IQ Messenger dat zorgprofessionals tijdens telefoongesprekken een kritisch alarm direct herkennen. Deze functionaliteit ondersteund het werken met één smartdevice, namelijk: bellen, alarmeren en registreren.

  Tijdens een telefoongesprek krijgt de zorgprofessional bij een alarm geen standaard aankloptoon te horen maar een ringtone welke aansluit bij de bron en het type van de desbetreffende melding. De zorgprofessional hoort bijvoorbeeld tijdens het bellen de herkenbare ‘middel of high prio’ ringtones van een patiëntmonitor of infuuspomp.

  Bereikbaarheidsmodule: Direct in contact met dienstdoende arts

  Sta direct in contact met bv. een dienstdoende arts of verpleegkundige. IQ Messenger ontvangt het inkomende telefoongesprek en verstuurd direct een herkenbaar alarmbericht naar de SmartApp van de dienstdoende medewerker(s). De medewerker wordt middels één druk op de knop in haar SmartApp met de beller verbonden. Gebruik van de ‘call me’ of ‘meet me’ functie met ouderwetse piepers is niet meer nodig.

  Calamiteitenconferentie: Directe dialoog tussen medewerkers

  Bij een calamiteit krijgen medewerkers een alarm op de Smartapp. De medewerkers die hierop reageren worden automatisch met elkaar in een live conferentie gezet zodat er een directe dialoog over de situatie en te nemen acties gevoerd kan worden. Deze functionaliteit maakt snel onderling schakelen mogelijk en kan het verschil maken tijdens kritische situaties.

  Technische specificaties:

  • LDAP en SAMLv2 koppeling voor synchronisatie van gebruikers en groepen
  • Vertragende Google Cloud wordt vermeden
  • Settings kunnen worden gepusht middels willekeurige Mobile Device Management (MDM) tool
  • Directe heartbeat tussen SmartApp en de IQ Messenger server
  • SmartApp kan opgenomen worden in een gecertificeerde NEN2575 brandmeldketen

  Beschikbaar voor zowel Android als iOS voor enorme toestel keuzevrijheid

  Beide ondersteuningen bieden zorgorganisaties enorme keuzevrijheid in toestelkeuze. De zorgorganisatie kan hierdoor een toestel selecteren op basis van prijs, functionaliteit, netwerkontvangst en batterijduur.

  Een aantal Android toestellen beschikken over additionele knoppen welke door de SmartApp kunnen worden herkend als alarmtrigger knop bijvoorbeeld bij persoonsbeveiligingsalarmen.

  Tevens beschikbaar in iOS!

  Bekijk SmartApp iOS

  IQ Messenger integraties:

  SpectralinkSpectralink
  SamsungSamsung
  CATCaterpillar
  ZebraZebra
  SonimSonim
  Point MobilePoint Mobile
  HoneywellHoneywell
  AscomAscom
  LGLG
  SonySony
  HuaweiHuawei
  MotorolaMotorola
  NokiaNokia

  Bekijk ook de overige applicaties  Reports

  Alle events in één overzicht

  Lees meer

  Graphical Event Assignment

  Gebruiksvriendelijke applicatie voor alarmtoewijzing

  Lees meer

  Bewonersdashboard

  In één oogopslag een overview van alle alarmen van de cliënt

  Lees meer

  Patiëntdashboard

  Gevisualiseerde vertaling van onze rapportage module

  Lees meer
  Request a demo

  Start met IQ Messenger.
  Optimaliseer alarm management

  Vraag een demo aan

  Houd me op de hoogte

  Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws en updates in je mailbox

  Meld mij aan