SmartApp iOS

SmartApp iOS: De meest gebruikte digitale alarm toepassing

SmartApp iOS

Alarmeren met de SmartApp iOS is IQ Messenger’s meest gebruikte toepassing. Met de iOS SmartApp alarmeer je medewerkers met ringtones en alarmsettings naar keuze. Zo zijn alarmen direct herkenbaar en zijn medewerkers voorzien van een eenvoudige alarmeringsapp.

Apple stelt IQ Messenger als één van de weinige iOS developers exclusieve functionaliteiten ter beschikking om iPhones in de wereld van kritische alarmering een cruciale rol te laten spelen.

IQ Messenger ontving als medisch gecertificeerde marktleider in merkonafhankelijke alarmeringsapps voor kritische en klinische notificaties Apple’s permissie om de “niet storen” knop op iPhones te kunnen overrulen. Ook kan IQ Messenger middels de SmartApp de heartbeat met iPhone monitoren zonder dat de gebruiker hier continu berichten over ontvangt.

Functionaliteiten SmartApp iOS

iOS

Werkt op ieder iOS device

Veiligheid

De SmartApp Enterprise is volledig beveiligd

Real-time

Real-time alarmen en alarm geschiedenis met acties

SIP & GSM

Onderling bellen of een spreek luister verbinding over SIP en GSM

Connectiviteit

Verbinding over WiFi, 3G en 4G

Veelzijdig

Accepteren, negeren, terugbellen met video functionaliteit

Paniekoproep

Maak een paniekoproep met locatiebepaling

Met de SmartApp hoeven medewerkers niet langer twee of meerdere devices op zak te hebben of verschillende alarmeringsapps te gebruiken. Organisaties zien vele voordelen in het vervangen van klassieke devices zoals DECT- en WiFi handsets voor smartphones. Bijvoorbeeld om te kunnen bellen over WiFi, camerabeelden in te zien en nog vele andere functionaliteiten, welke uitgebreid worden toegelicht hieronder.

Alle alarmen op één device en binnen één applicatie

De SmartApp is een eenvoudig bedienbare applicatie ontwikkeld in samenwerking met medewerkers die vaak te maken hebben met kritische alarmering. Deze applicatie biedt medewerkers een tool om alarmen te ontvangen en zelf persoonsbeveiligingsalarmen te kunnen triggeren.

Medewerkers ervaren uniformiteit dankzij één alarmeringsapplicatie voor meldingen ongeacht het systeem of apparaat dat alarmen verstuurd.

Inloggen SmartApp razendsnel middels Single Sign On

Het inloggen op de SmartApp kan op basis van een unieke gebruikersnaam en wachtwoord. Met ons concurrent use model zijn er alleen licenties nodig voor het aantal gelijktijdig ingelogde medewerkers. Met de identity and access management connector kan een medewerkers account inclusief gebruikersrechten automatisch worden aangemaakt. Met persoonlijke inloggegevens kunnen collega’s zien wie er online zijn en alarmen zijn toegewezen.

Een wachtwoord invoeren kan handmatig of middels Single Sign-On. De medewerker pakt een toestel naar keuze en logt automatisch in door zijn of haar badge te scannen. Uitloggen is geen moeite dankzij de “in charger” feature control die de medewerker automatisch uitlogt na een dienst.

Alleen toegang tot de voor de medewerker geautoriseerde camerabeelden

Per medewerkers kun je profielen en autorisaties aanmaken op basis van de functie. Bepaalde camerabeelden mogen medewerkers bijvoorbeeld juist wel of niet inzien en medewerkers kunnen diverse bevoegdheid hebben als het gaat om het schakelen van profielen en activeren van alarmen.

Alarmen in één overzicht en bij afhandeling door een andere medewerker automatisch gewist

Alle alarmen welke toegewezen zijn aan de medewerker, zijn zichtbaar in de alarm events lijst. Een lijst waar alle alarmen op basis van prioriteit in chronologische volgorde staan weergegeven. De hoogte van de prioriteit, het icoontje, de kleur, tekst en alle bijbehorende informatie is eenvoudig te wijzigen via onze webbased beheerdersapplicatie de Event Flow Manager.

Alarmmelding – cruciale functionaliteiten voor goede en veilige alarmafhandeling

De inhoud van de alarmmelding kan ingericht worden naar het werkproces. Het icoontje, de kleur, ringtone en tekst bepalen organisaties zelf. De herkenbaarheid moet voorop staan zodat een medewerker direct weet om wat voor alarm het gaat.

Alarmen geven medewerkers de mogelijkheid om deze te ‘accepteren’ of te ‘weigeren’. Bij ‘accepteren’ geeft de medewerker aan dat hij het alarm afhandelt. Bij ‘weigeren’ wordt het alarm direct geëscaleerd naar een andere collega.

Voor een efficiënte alarmafhandeling biedt de SmartApp ook aanvullend diverse krachtige functionaliteiten welke kunnen worden toegevoegd aan de alarmmelding:

 

 

 

GSM en SIP bellen

Bij een alarm kan er direct een spreek-luister verbinding met de patiënt of client worden opgezet via GSM of SIP. Met deze functionaliteit is ook beeldbellen mogelijk. Deze functie zorgt voor extra veiligheid en efficiency en draagt bij aan een gerichte alarmopvolging.

Camera’s

Via de SmartApp kun je snel en eenvoudig een overzicht krijgen tot alle camera’s op een locatie (afhankelijk van de bevoegdheid van de medewerker). Als medewerker (met de juiste bevoegdheid) kun je met één klik inzicht krijgen in camera’s in de gang of bijvoorbeeld de video intercom.

Bovendien kunnen camerabeelden van zorgorganisaties in de kamers van patiënten en cliënten, in verband met privacy, continu geblurd tenzij er sprake is van een actief alarm of specifieke situaties zoals geplande nachtzorg.

URL link

Aan het alarmbericht kan een willekeurige URL link toegevoegd worden. Om bijvoorbeeld bij een brandalarm direct het evacuatieplan in te zien. Of bij een melding afkomstig uit een apparaat waarvan de medewerker niet precies meer weet hoe met dit apparaat te handelen kun je een link naar instructies toevoegen.

Cliënt- en patiëntkaart

IQ Messenger biedt directe koppelingen met ECD’s en EPD’s waardoor relevante cliënt- en patiëntinformatie met het alarmbericht kan worden meegestuurd. Dit is een top feature omdat de medewerker bij een alarm cruciale informatie kan raadplegen. Bijvoorbeeld of een cliënt of patiënt wel of niet gereanimeerd wilt worden. Maar ook bij een paniek of agressie alarm kan men direct belangrijke informatie over omgang raadplegen zodat hier rekening mee kan worden gehouden voordat de kamer betreedt wordt. De medewerker is met deze functionaliteit altijd goed voorbereid.

De cliënt- of patiëntkaart middels de ECD en EPD integratie is niet alleen middels de SmartApp maar ook webbased beschikbaar binnen de IQ Messenger Realtime Console en Graphical Floor Plan.

Bezet modus om je even volledig te kunnen concentreren op het werk, zonder alarmpiepjes

Op sommige momenten wil je even geen alarmen ontvangen. Als een zorgprofessional aandacht wil besteden aan de cliënt of patiënt zijn binnenkomende alarmen soms vervelend. Het is storend voor de cliënt of patiënt en verhoogt de werkdruk van de zorgprofessional. Daarnaast kan de situatie van de patiënt verslechteren op het moment dat een alarm luid blijft afgaan en deze niet kan worden beantwoordt. IQ Messenger heeft daarom de bezet modus ontwikkeld om de zorgprofessional in alle rust zorg te laten verlenen, zonder het ontvangen van anderen alarmen. De bezet modus kan zowel handmatig aan- en uitgezet worden op het toestel als via het scannen van een NFC tag of QR-code in de kamer.

Historie van alarmen in chronologische volgorde

Alle alarmen overzichtelijk in chronologische volgorde terugkijken. Dit kan via de historie functionaliteit in de SmartApp. Naast dat je de alarmen kunt terugzien, kan je ook terugkijken of het alarm is geaccepteerd, geweigerd, op welk tijdstip het alarm is verstuurd en op welk tijdstip het geaccepteerd of geweigerd is.

Profielen om sensoren aan- of uit te schakelen en nachtstanden te activeren

Als medewerker wil je soms snel en zonder tussenkomst van technisch beheer zelf de regie hebben om bepaalde systemen aan of uit te schakelen. Met onze webbased applicatie Profile Dashboard, maar ook via de SmartApp kan een medewerker, mits deze de bevoegdheid heeft, profielen schakelen. Voorbeelden van profielen schakelen zijn het aan- en uitzetten van een privacy modus, aan- en uitzetten van geluidsdetectie of een bed sensor.

QR-code of NFC tag scan om alarmen af te stellen en deuren te openen

De SmartApp applicatie biedt heeft de mogelijkheid om QR codes en NFC tags te scannen. Functionaliteiten die bijvoorbeeld geactiveerd kunnen worden zijn:

  • Profielen schakelen
  • Tijd en identiteit loggen
  • Toegangscontrole
  • Linken naar een document, video of applicatie
  • Afstellen van zorgalarmen bij aanwezigheid kamer ter vervanging verpleegoproepsysteem (verpleeghuis zonder verpleegoproep)

Technische specificaties:

  • LDAP en SAMLv2 koppeling voor synchronisatie van gebruikers en groepen
  • Vertragende Google Cloud wordt vermeden
  • Settings kunnen worden gepusht middels willekeurige Mobile Device Management (MDM) tool
  • Directe heartbeat tussen SmartApp en de IQ Messenger server
  • SmartApp kan opgenomen worden in een gecertificeerde NEN2575 brandmeldketen

Vraag een demo aan

Bekijk wat IQ Messenger te bieden heeft als merkonafhankelijke message broker voor kritische alarmering. Meld je aan voor een live demo!

Tijdens de online demo van een half uur geven we je een tour door onze alarmeringssoftware. We laten zien wat onze software te bieden heeft en beantwoorden al je vragen. Wil je een incompany demo aanvragen? Dat kan ook, vermeld dit dan in het bericht.

Demo aanvragen

Ja, ik meld mij aan voor een (online) demo





    IQ Messenger integraties:

    AppleApple

    Bekijk ook de overige applicaties



    CareApp

    CareApp

    Volledige tabletapplicatie voor cliënt en zorgprofessional

    Lees meer

    IQ Messenger Cloud

    IQ Messenger naast on-premise ook beschikbaar in de cloud

    Lees meer

    Graphical Floor Plan

    Alle alarmen grafisch weergeven én activeren

    Lees meer

    Patiëntdashboard

    Gevisualiseerde vertaling van onze rapportage module

    Lees meer
    Request a demo

    Start met IQ Messenger.
    Optimaliseer alarm management

    Vraag een demo aan

    Houd me op de hoogte

    Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws en updates in je mailbox

    Meld mij aan