Digitale zorg op afstand

Digitale zorg op afstand wordt onmisbaar in de zorg om ook in de toekomst langdurig wonen met meer zelfredzaamheid en bewegingsvrijheid te kunnen bieden. 

Digitale zorg op afstand

Digitale zorg op afstand heeft een enorme meerwaarde voor het zorgproces. Camera’s, beheerapplicaties en applicaties voor zorgoproepen op een tablet of smartphone kunnen zorg op afstand mogelijk maken. Met het oog op langdurig wonen en meer zelfredzaamheid en bewegingsvrijheid te willen bieden, wordt zorg op afstand onmisbaar in de zorg.

Wat is zorg op afstand?

De term ‘zorg op afstand’ betekent het op afstand leveren van zorg door het inzetten van zorgdomotica. Zorg op afstand is bedoeld als aanvulling op de ‘gewone’ zorg en betekent niet dat er nooit meer een verpleegkundige bij de cliënt langskomt. Het voordeel van zorg op afstand is dat er niet zo vaak een verpleegkundige langs hoeft te komen, terwijl er wel regelmatig contact is. Ook biedt zorg op afstand preventieve zorgmogelijkheden zoals continue monitoring van vitale waarden en geeft het cliënten de mogelijkheid om zelf een alarm te maken in geval van nood.

Vraag een demo aan

Wat is zorgdomotica/domotica?

Domotica is de verzamelnaam voor apparaten en technologische toepassingen waarmee een woning of gebouw wordt geautomatiseerd. Zorgdomotica is het inzetten van technologische toepassingen in de woning die het leven van cliënten comfortabeler en veiliger maakt, waardoor zij langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Voorbeelden van domotica in de zorgsector zijn: pols- of halszenders, (slimme) sensoren, zorgtoestellen, slimme pleisters, thuismeetapplicaties, beeldzorg applicaties en medicijndispensers.

Voorbeelden zorg op afstand

1. Personenalarmering door middel van een pols- of halszender
Pols- of halszenders zijn draagbare alarmknoppen voor cliënten, die om de pols of nek wordt gedragen. Indien een cliënt plotseling onwel wordt of valt en niet meer kunt opstaan, kan met één druk op de knop alarm worden geslagen. Dit alarm komt dan direct bij een zorgcentrale, mantelzorger of verpleegkundige terecht. Deze vorm van personenalarmering vergroot de veiligheid van cliënten in het dagelijks leven; zij zijn met één druk op de knop altijd verzekerd van hulp.

2. Beeldzorg met een beeldzorg applicatie
De cliënt kan daarmee op afstand via een beeldbelverbinding communiceren met een zorgverlener. Ook kunnen zij via deze beeldzorgapplicatie in contact blijven met familie en vrienden of kunnen ze app’s opstarten.

3. Slimme pleisters voor monitoring op afstand
Slimme pleisters worden ingezet om cliënten continu te monitoren om zeker te weten dat alles goed met ze gaat. Wanneer het minder goed gaat en om een acute opname te voorkomen kan een signaal naar een specialist, meldkamer of verpleegkundige verstuurd worden zodat vervolgens de situatie direct gecontroleerd kan worden.

4. Slimme medicatie uitgifte met een medicijndispenser
Op het juiste tijdstip wordt de medicatie uitgereikt in een zakje. De cliënt moet door middel van een druk op een knop op het apparaat bevestigen dat het zakje met medicatie uit het bakje van de medicijndispenser is gehaald. Hiermee kan op afstand door de verpleegkundige gecontroleerd worden of de medicatie inderdaad uit het bakje is gehaald.

Probeer onze demo

Digitale zorg op afstand - Siza

Eén volledige applicatie voor zorg op afstand: CareApp

De CareApp is een veelzijdige applicatie om zowel de veiligheid als een hoge kwaliteit van leven van cliënten te waarborgen. Het is een zeer uitgebreide vervanger van het klassieke verpleegoproepsysteem. Cliënten kunnen bijvoorbeeld een reminder ontvangen van medicatie, beeldbellen met de zorgverlener of entertainment apps opstarten. Kijk voor de uitgebreide functionaliteit op de pagina van de CareApp.

  • Eenvoudige en gebruiksvriendelijke applicatie
  • Totaaloplossing voor goede zorg op afstand
  • Betere kwaliteit van de zorg. Beter zicht op de cliënt door mogelijkheden voor direct contact en opties voor monitoring.
  • Cliëntcontact in een veilige omgeving. De app is ISO 27001 en NEN 7510 gecertificeerd en AVG/GDPR proof.

Zorgverleners opties bieden – altijd op afstand zien hoe het gaat

De CareApp voorziet zorgverleners overal en op elk moment van informatie, zodat ze de cliënt op afstand kunnen ondersteunen. De zorgverlener ontvangt alarmen op een centraalpost of bijvoorbeeld in de IQ Messenger SmartApp. De verrijkte interface biedt vele voordelen voor de zorgverlener:

  • Efficiëntie en tijdwinst. Zorgverleners weten wanneer cliënten zorg nodig hebben.
  • Monitoren op afstand, zoals controleren of de cliënt zijn of haar medicatie heeft ingenomen.
  • Bij een alarm automatisch terugbellen of een camerabeeld inzien.

 

Demo aanvragen

Niet alleen zorgverleners maar ook technisch medewerkers en mantelzorgers kunnen meldingen ontvangen:

  • Medewerkers van het restaurant kunnen middels IQ Messengers any-to-any technologie op een gewenste manier service meldingen ontvangen;
  • Externe meldcentrales kunnen op bepaalde tijden of bij escalaties meldingen ontvangen;
  • Technisch beheerders ontvangen triggers wanneer een binnen IQ Messenger geïntegreerd systeem eruit ligt.

Beheerders

Beheerders richten via de IQ Messenger beheerderstool per cliënt snel en eenvoudig in welke diensten er middels de CareApp zichtbaar zijn.
De iconen zijn eenvoudig zelf aan te passen in een kleur en / of symbool naar keuze. Per icoon maak je de keuze uit een actie bijvoorbeeld bellen, het opstarten van ieder willekeurig event in de Event Flow Manager of het openen van een app.

Profile Dashboard

Met de IQ Messenger SmartApp en webapplicatie Profile Dashboard kun je middels het schuiven van schakelaren, systemen aan- en uitzetten op elk willekeurig moment. Denk aan privacy modus van een camera, in of uit bed detectie, het instellen van het licht in de kamer, de zonwering etc.

Camera’s

Met het gebruik van camera’s is het mogelijk om virtuele nachtrondes te lopen. De zorgverlener hoeft niet meer fysiek langs alle kamers waarbij de nachtrust van de cliënt of patiënt niet meer wordt verstoord. In één oogopslag kun je de situatie op de kamer bekijken en op afstand systemen schakelen. Daarnaast biedt het vele voordelen bij het ontvangen van alarmen. Wil je de situatie als zorgverlener eerst analyseren alvorens je bepaalt wel of niet naar een cliënt of patiënt te gaan, kijk je middels de IQ Messenger SmartApp of onze Graphical Floor Plan (GFP) applicatie eenvoudig in de kamer.

Zorgtelefoons

Ook is er mogelijkheid met IQ Messenger om analoge en SCAIP zorgtoestellen aan te sturen en meldingen te ontvangen op de IQ Messenger Smartapp voor de zorgverlener.

Ontdek het zelf

Ja, ik meld mij aan voor een (online) demo





    Vraag een demo aan

    Bekijk wat IQ Messenger te bieden heeft als merkonafhankelijke message broker voor kritische alarmering. Meld je aan voor een live demo!

    Tijdens de online demo van een half uur geven we je een tour door onze alarmeringssoftware. We laten zien wat onze software te bieden heeft en beantwoorden al je vragen. Wil je een incompany demo aanvragen? Dat kan ook, vermeld dit dan in het bericht.

    Demo aanvragen

    Bekijk meer oplossingen

    Medische alarmering

    Medische alarmering

    Lees meer

    Redundantie en alarm ketenbewaking

    Lees meer

    Maximale controle op de BHV-organisatie

    Lees meer
    Slimme sensoren

    Slimme sensor, camera’s en privacy

    Lees meer
    Request a demo

    Start met IQ Messenger.
    Optimaliseer alarm management

    Vraag een demo aan

    Houd me op de hoogte

    Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws en updates in je mailbox

    Meld mij aan