Van een couveusezaal naar kamers

Versie 1.0.

Producten en diensten

Sensoren couveusezaal

Industrie

Ziekenhuis

Locatie

Nederland

Bronnen en downloads

Lees het hele verhaal

Het nieuwe Vrouw & Kind centrum, van een couveusezaal naar kamers

Op 6 april vierde het Spaarne Gasthuis de officiële opening van het nieuwe Vrouw & Kind centrum. Het centrum werkt met de filosofie gezinsgerichte zorg. Dat betekent dat moeder en kind na de geboorte niet meer gescheiden worden. Ook niet als een van hen of allebei extra zorg nodig hebben. In zeer compleet uitgeruste suites kunnen moeder en baby samen verblijven. Onderzoek heeft uitgewezen dat dat essentieel is voor de hechting. Ook op de kinderafdeling is het uitgangspunt dat ouders participeren in de zorg en nauw betrokken zijn bij de behandeling.

In de oude situatie liepen verpleegkundigen een zaal binnen met couveuses en was er overzicht over alle patiëntjes. De losse kamers vragen om monitoring op afstand. Alarmering afkomstig uit medische apparatuur moet binnen komen op de handset van een verpleegkundige. Alle medische zorg voor vrouw en kind zijn verenigd; kindergeneeskunde, neonatologie, gynaecologie en verloskunde zijn dicht bij elkaar gebracht. Alarmen van monitoren, couveuses, het verpleegoproepsysteem en slimme optische en akoestische sensoren worden met de software van IQ Messenger doorgestuurd naar smartphones. De toewijzing voor verpleegkundigen, van deze alarmen aan smartphones, moest eenvoudig en laagdrempelig.

Op de vernieuwde afdeling worden moeders en baby’s niet langer van elkaar gescheiden. Een nadeel van dit zorgconcept is dat er minder overzicht is dan bij de vroegere open afdeling.

Bart Titulaer, Klinisch Fysicus bij het Spaarne Gasthuis vertelt:

“Baby’s vanaf 32 weken verblijven hier, dit betreft de ‘gewone neonatologie’, waar geen beademing nodig is. Verpleegkundigen willen in controle zijn over wat er gebeurd, ineens kan het slechter gaan met een baby of moeder. Het is moeilijk om dit te voorspellen. Vroeger was dit makkelijker in te schatten omdat je ouders en kinderen kon zien. Dit vraagt om de distributie van monitor, couveuse en verpleegoproep alarmen naar een slimme app voor alarmering op een smartphone namelijk de SmartApp.”

Slimme sensoren op kraam neonatologie suites

Op alle kraam neonatologie suites zijn slimme camera’s geïnstalleerd.

Titulaer:

“Vroeger zat hier een uitluisterpost met knipperende knoppen om terug te luisteren. Deze systemen en audiokabels zijn zeer kostbaar. Slimme sensoren zijn goedkoper en bieden meer functionaliteit dan een uitluisterpost. Met de slimme sensor kunnen we bellen, luisteren en detectiezones instellen. Dankzij de uitgebreide interface komen meldingen binnen op de IQ Messenger SmartApp.”

Vanaf de SmartApp kun je zien of er al een verpleegkundige in de kamer aanwezig is. Met de gele knop op het verpleegoproepsysteem kan de patiënt zelf de privacy modus op de camera activeren. Bijvoorbeeld als zij borstvoeding gaat geven.

Zonder IQ Messenger is het bewaken van patiënten onmogelijk

Dankzij slimme integraties hoeven verpleegkundigen niet langer met toestellen rond te lopen of gescheiden applicaties te bedienen voor VOS en MOS alarmering. Het is belangrijk dat er niet steeds dezelfde melding wordt gegeven om alarmmoeheid te voorkomen. Ondanks dat de literatuur aangeeft dat alleen rode alarmen worden doorgezet willen verpleegkundigen ook graag de gele alarmen ontvangen om bijvoorbeeld te zien dat de saturatie daalt. Bij een kindje die op de saturatiegrens zit, gaan alarmen zonder verrijkte interface wel honderd keer af. IQ Messenger Medical biedt een uitgebreide Mindray interface met een filter bij gele alarmen, welke ervoor zorgt dat je de melding maar één keer doorkrijgt. Gele of blauwe alarmen worden enkel ter kennisgeving aangeboden.

Titulaer:

“We hebben gekeken naar andere alarmeringssoftware maar dan komen er meer alarmen door en vaak allemaal met dezelfde prioriteit. Systemen zijn vaak merkafhankelijk waardoor alarmen buitenom de hardware van de eigen fabrikant niet zijn geïntegreerd.”

Inloggen met eigen user gegevens en grafisch alarmen toewijzen

Medewerkers kunnen met hun eigen gegevens (naam + wachtwoord) op de SmartApp van IQ Messenger. Als diensten veranderen moeten alarmen ook opnieuw worden toegewezen. Titulaer vertelt hierover:

“De Graphical Event Assignment webapplicatie is voor ons noodzaak. Op dezelfde kamer kan namelijk op de ene dag nog een neonaat met een gezonde moeder liggen maar een volgende dag een gezonde moeder met een ziek kind. Dit vraagt om eenvoudige alarmtoewijzing omdat andere professionals benodigd zijn.”

Na je dienst geef je dezelfde telefoon aan de medewerker van de volgende shift. Als je inlogt wordt je naam binnen Graphical Event Assignment groen. Met de filter in de toewijzingsmodule kun je snel zien wie er online zijn en medewerkers sorteren op alfabetische volgorde.
Het is voor professionals belangrijk te zien welke alarmen er op de SmartApp binnen komen en of hierop geacteerd moet worden of niet.

Titulaer:

“Voor nieuwe collega’s is het systeem even wennen, maar leren werken met dit systeem is wel cruciaal. Zonder IQ Messenger Medical kunnen we niet werken omdat het bewaken van de patiënten dan onmogelijk is.”

Back-up scenario bij een systeem uitval

Stel dat het alarm systeem uitvalt, dan kun je alleen nog maar luisteren en rondlopen. Titulaer vertelt hierover:

“We zetten alle deuren open en bewaken de centraalposten. Met name hebben we extra mensen nodig om alles te bemannen.”

Soortgelijke succesverhalen

Slimme alarmering bij ASZ

Albert Schweitzer Ziekenhuis

Lees meer

Redundantie en ketenbewaking

IQ Messenger

Lees meer

Veilige zorg op afstand

IQ Messenger

Lees meer

Innovatieve MAS op zorgafdelingen

Rijnstate

Lees meer
Request a demo

Start met IQ Messenger.
Optimaliseer alarm management

Vraag een demo aan

Houd me op de hoogte

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws en updates in je mailbox

Meld mij aan